Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlere göre, Fed'in uzun zamandır konuşulan gösterge faizde artırıma gitmesi, yetkililerin ekonominin ilk çeyrekteki yavaşlamasının ardından, enflasyon ve istihdamı artırma çabaları ile birlikte, Eylül ayına kadar gerçekleşmeyecek.

Ekonomistler, Salı ve Çarşamba günü Washington'da bir araya gelecek olan Fed yetkililerinin, ekonomik büyümenin hızını son bir yılın en düşük seviyesine indirebilecek zorlu kış koşullarının ve güçlü doların etkilerini değerlendireceğini kaydediyorlar. New York'ta Standard Chartered Bank'tan Thomas Costerg, "istihdamda geçen ay görülen yavaşlamanın, Fed Açık Piyasa Komitesi'ndeki (FOMC) temkinli duruşa katkıda bulunduğunu kaydetti.

Standard Chartered'ın kıdemli ABD ekonomisti Costerg, "İkinci çeyrekte ekonomik sıçrama için daha fazla işaret görmek istiyorlar," dedi ve "Güçlü dolardan ve petrol yatırımlarındaki düşüşten kaynaklanan zorlukların sürebileceğine ilişkin bazı korkular var" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg'in 22-24 Nisan'da düzenlediği ankete katılan 59 ekonomistin yüzde 73'ü, 2006 yılının Haziran ayından bu yana yapılacak ilk faiz artırımının Eylül ayında yapılacağını öngördü. Bu oran Mart ayındaki ankette yüzde 37 seviyesindeydi ve bu ankette ekonomistlerin çoğunluğu Haziran ya da Temmuz'da faiz artırımı bekliyordu.

Fed geçen ay yaptığı açıklamada, faiz artırımlarında "sabırlı" olacağı yolundaki taahhüde yer vermedi. Bunun yerine, yetkililer, para politikasında sıkılaştırmaya gitmeden önce, işgücü piyasasında daha fazla iyileşme görmek ve enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru yükseleceğine "makul bir güven" duymak istediklerini söylediler.

Verilere Bağımlı

New York'ta BNP Paribas ABD ekonomisti Laura Rosner, "Fed, daha saf bir verilere bağımlılık safhasına girdi," dedi ve dikkatlerin, ekonominin görünümüne kıyasla nasıl bir performans göstereceğinde olduğunu sözlerine ekledi. Fed, gösterge faizini Aralık 2008'den bu yana sıfır seviyesi yakınında tutuyor. Ekonomideki tekleme, enflasyon testini karşılayabilmek için ihtiyaç duyulan ücret artışlarının ertelenmesine neden olabilir.

Bloomberg'in anketine yanıt veren ekonomistlerin yüzde 83'üne göre, ücret artışlarının resesyon öncesi seviyelere hızlanması için işsizliğin yüzde 5 ya da daha altına düşmesi gerekiyor.

İşsizlik oranı Mart ayında değişmeyerek yüzde 5.5 seviyesinde kaldı ve tarım dışı istihdam 126,000 ile önceki ayki artışın yarısından az bir yükseliş gösterdi.

Ortalama saatlik kazançlar Mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.1 artış ile, Haziran 2009'da başlayan toparlanmadan bu yana ortalama yüzde 2'lik artışa yakın çıktı. Ücret artışları, önceki çevrimin zirve yaptığı Aralık 2007'de yüzde 3.2 seviyesinde gerçekleşmişti.

Enflasyon Hedefi

Düşen petrol fiyatları enflasyonu aşağı itti ve Fed, kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi için koyduğu yüzde 2'lik artış hedefinin 34 aydır altında kaldı. PCE Endeksi Şubat'ta sona eren 12 aylık dönemde yüzde 0.3 yükseldi.

Enflasyonun yakın zamanda artması beklenmiyor. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin yüzde 90'ından fazlası, endeksin 2016 yılının ilk çeyreği ve sonrasına kadar, üç ay üst üste yüzde 2 seviyesinin üzerinde artış göstermesini beklemezken, yüzde 30'luk bir kısım bu seviyede bir fiyat artışının 2016 yılından sonra gerçekleşmesini öngörüyor.

New York'ta Barclays Plc küresel enflasyon piyasa strateji müdürü Mike Pond, bunun bir ilerleme işareti olacağını söyledi.

Pond, "İşgücü piyasasının, enflasyonda yükseliş olmamasından ziyade, bazı artışların olmasına yetecek kadar sıkışık olduğu bir noktadayız" dedi.

Hazine Faizleri

Eylül ayında faiz artışı beklentilerinin yanında, ekonomistler ayrıca, merkez bankası faizleri yükseltmeye başladığında, 10 yıl vadeli Hazi,ne tahvillerinin faizine ne olacağı konusunda da görüş birliğindeler.

Bloomberg anketine katılanların yüzde 77'si, faizin, Fed'in faiz artırımları ile birlikte yükseleceğini belirtirken, yüzde 20'lik kısım aynı kalacağını, yüzde 3 ise faizde düşüş olacağını öngördü. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilleinin faizi Pazartesi günü yüzde 1.92 seviyesindeydi. Bu oran geçen yılın sonunda yüzde 2.17'ydi.

New York Fed Başkanı William C. Dudley, piyasanın ilk faiz artışına reaksiyonunun sonraki harektlernin hızını etkileyebileceğini söyledi.