Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

İngiltere ekonomisinin büyüme hızı ilk çeyrekte ekonomistlerin tahminlerinin altında kaldı ve Başbakan Cameron’ın seçimler öncesinde ekonomik vaatlerine yönelik güveni sarstı.

Yüzde 0.3’lük büyüme bir önceki çeyrek verisinin yarısına denk gelirken, 2012 yılının son çeyreğinden bu yana en düşük genişleme olarak kayıtlara geçti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 0.5 şeklindeydi.

7 Mayıs’ta gerçekleşecek seçimler öncesinde söz konusu veriler, rakip politikacılar tarafından seçmenleri etkilemek adına kullanılacak gibi görünüyor. Anketler Muhafazakâr Parti ile İşçi Partisi’ni kafa kafaya gösteriyor ve her 2 taraf da parlamentoda çoğunluğu sağlamaya uzak durumda.

Londra’daki IHS Global Insight ekonomisti Howard Archer, “Muhafazakârlar ve Liberal Demokratlar pek çok kararsız seçmenin oy verirken ekonominin yönetiminin dikkate alacağını umuyorlar. Bu açıdan büyümedeki bir yavaşlama pek hoş olmayabilir” dedi.

Ulusal İstatistik Bürosu’nun Salı günü açıkladığı verilere göre, ilk çeyrekte yaşanan yavaşlamaya hizmetler sektörü öncülük etti. Ekonominin en büyük bölümü yüzde 0.5 büyürken, bu 2013’ün 2. çeyreğinden bu yana en düşük veri oldu.

Üretim düzeyi Ocak - Mart periyodunda yüzde 0.1 azaldı, inşaat ise yüzde 1.6 azaldı. Bir yıl öncesine kıyasla ekonomi yüzde 2.4 genişlerken, bir yıldan uzun süredir en düşük veri oldu.