Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), bölge ülkelerdeki gerilim ve kurlarda yaşanan değişimin etkisiyle  kan kaybeden ihracatı canlandırmak için başlattığı çalışmalara Afrika’nın en önemli ülkelerinden Nijerya ile start verdi.

Bu çerçevede Nijerya’da yerinde tespit edilerek Türkiye’ye davet edilen 100 şirketin önde gelen temsilcileriyle basın toplantısı düzenleyen İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, hedeflerinin Afrika’ya yapılan ihracatı 3 yılda ikiye katlayarak yaklaşık 1,5 milyar dolara çıkarmak olduğunu söyledi.

Hikmet Tanrıverdi, Afrika açılımını Nijerya’dan başlatmalarında 170 milyon nüfus, son 5 yılda yüzde 6-7 gibi yüksek büyüme ve ekonomik yönden güçlü potansiyelin en önemli faktörleri oluşturduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “2015 yılı ilk çeyreğinde hazır giyim ihracatı yüzde 14.8 düşüşle 4 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracatımız 2009 yılında küresel kriz dönemi hariç hep yükseliş trendindeydi. Ancak konjonktürel sıkıntıların etkisiyle meydana gelen bu geçici negatif eğilim başta İHKİB olmak üzere tüm sektörü teyakkuza geçirdi. kur savaşlarının ve bölgesel çatışmaların erezyonuna uğrayan hedefleri tutturmak için Afrika’yı karış karış dolaşıp ihracat halkasına yeni pazarlar ekleyeceğiz. Konjonktürü lehimize çevirmek için hızlı aksiyon alarak Afrika, Amerika ve Avrupa’nın oluşturduğu üç kıtada üç fırsat kapısını aralamak üzere seferberlik ilan ettik" diye konuştu.