Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan ve Euro Bölgesi ortakları, kurtarma paketi ile ilgili çıkmazı aşmak amacıyla yapılan görüşmelere hız veriyor. Yunan hükümeti, sürüncemede kalan reformlarla ilgili uzlaşma sağlamada karışık sinyaller vermişti.

Yunanistan bu hafta kadar yakın bir sürede bir likidite sıkıntısı ile karşı karşıya kalabilir. Yunanistan ve kreditörler, Euro Bölgesi yetkililerinin bir araya geldiği toplantıda Perşembe günü başlayacak müzakerelerin yoğun bir şekilde sürmesi üzerinde anlaştılar. Görüşmelerle ile ilgili iki kişinin ifadelerine göre yetkililer, 3 Mayıs’ta öncü bir anlaşma sağlanmasını hedefliyorlar. Aynı yetkililere göre maliye bakanları, 11 Mayıs’ta gerçekleştirilecek bir sonraki toplantıda imzalanmak üzere bir uzlaşmaya varabilirler. Yetkililer, görüşmelerin kamuya açık olmaması nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemediler.

Muhtemel bir anlaşmanın sağlamasında kilit faktör, Başbakan Alexis Tsipras’ın sürecin ilerlemesine yardımcı olmak amacıyla müzakerelere müdahale etme ve önemli bir rol oynama kararı alması olabilir. Bu da Yunan hükümetinin en azından kurtarma yardımlarının serbest bırakılması için gerekeni yapmak adına istekli olduğu sinyali veriyor.

Avusturya Maliye Bakanı Hans Joerg Schelling Çarşamba günü Viyana’da verdiği bir röportajda, “Maddeleri eyleme dönüştürme yolunda bir hareketlenme var gibi görünüyor. Görüşmeleri sürdürebilmemiz için 11 Mayıs’ta yeterine sahip olmamız gerektiği ile ilgili net bir farkındalık var” dedi.