Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro 4 buçuk yılın en büyük aylık yükselişini korurken, dolar önemli para birimleri karşısında ABD büyümesinin durağan geçen ilk çeyrek dönemin ardından ivmeleneceği beklentileri ile toparlanıyor.

Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) tahvil alımına başlaması ve Fed’in bu yıl faiz oranlarını artırmayı değerlendirmesinin etkisiyle spekülatörler, euronun dolar karşısında gerileyeceği beklentisi le açtıkları kısa pozisyonları rekor seviyeye çıkarmışlardı. AMB ve Fed arasındaki politika farkı sürerken, Perşembe günü açıklanan veriler Fed’in ABD ekonomisindeki zayıflığın geçici olabileceği yönündeki değerlendirmelerini doğrular nitelikte geldi.

Euro, bir gün önce 1.1266 dolar ile iki ayın zirve seviyesini görmesinin ardından Cuma günü yatay bir seyir izliyor. Eurodaki yükselişte tüketici fiyatlarındaki 4 aylık düşüşün sona erdiğini gösteren veri etkili oldu.

New York’taki Sumitomo Mitsui Trust Bank Ltd. küresel piyasalar başkan yardımcısı Yasuhiro Kaizaki, “Euro Bölgesi verisinin gelişme göstermesi, AMB’nin agresif genişlemesi ile euronun zayıflayacağı iddialarında çözülmeyi destekledi. Almanya tahvil faizlerine bağlı olarak euro 1.13 seviyesinin ortasını test edebilir” dedi.

Euro dolar karşısında, Perşembe günü 1.1224 dolardan kapanış yapmasının ardından Londra saati ile 06:45’te 1.1212 dolardan işlem gördü. Euro Nisan ayında yüzde 4.6 yükseldi. Euro yen karşısında, yüzde 1.2 artış göstermesinin ardından yüzde 0.2 değerlenerek 134.20 yene geldi.

Almanya tahvilleri Perşembe günü gerileyerek Çarşamba günü Euro Bölgesi tahvillerinin değerinden yaklaşık 55 milyar euro (62 milyar dolar) silen satış dalgasını genişletti.

Doların 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloomberg Spot Dolar Endeksi, yüzde 0.2 yükselerek 1,167.07 puan oldu. Endeks Çarşamba günü 6 Şubat’tan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Endeks, Nisan ayında Haziran ayından bu yana ilk kez aylık düşüş kaydetti. Dolar önemli para birimleri karşısında bu hafta ABD büyümesinin beklentilerin altında kalarak Fed’in sıkılaşma görünümünü gölgelemesinin ardından değer kaybetti.