Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, gelişme gösteren tüketici finansmanı ve hane halkları refahının ekonomik büyümeye ve enflasyonun merkez bankasının hedefine ilerlemesine destek olduğunu belirtti.

Mester Cuma günü Philadelphia’daki konuşmasında, “Hane halkı borçları harcanabilir kişisel gelirle aynı düzeye geriledi, mortgage hariç tüketici kredilerindeki yükselişe rağmen bu uzun vadeli trend ile uyumlu” ifadelerini kullandı.

Bu sene politikada oy kullanmayacak olan Mester, “Hane halkı bilanço tablolarındaki gelişim, genişlemenin devam etmesi, işgücü piyasasının iyileşmesi ve orta vadede enflasyonun Fed’in yüzde 2’lik enflasyon hedefine kademeli olarak ilerlemesi altında yatan en önemli faktörlerden birini oluşturuyor” değerlendirmesinde bulundu.

Mester hane halkı net varlığındaki toparlanmaya atıfta bulunarak, 2014 yılı sonunda 82.9 trilyon dolara yükseldiğini dile getirdi.  Fed verilerine göre 2007’de bu miktar 67.9 trilyon dolar seviyesindeydi.

Mester, “Hane halkı borçları, borç silmelerin daralması ile şu an tekrar yükseliyor. Mortgage ihraçları pozitife döndü. Mortgage hariç tüketici kredileri yükseliş gösteriyor. Kredilerdeki artışa rağmen hane halklarının kaldıraç oranları düşük” diye konuştu.