Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD’de imalat sanayi 2 yıla yakın bir sürenin en zayıf hızındaki seyrini sürdürerek, ABD’de ve yurtiçinde talebin güçlenmesini bekleyen fabrikaları istihdamdan çekilmeye teşvik etti.

Institute for Supply Management (ISM) endeksi, Arizona merkezli grubun Cuma günü yaptığı açıklamaya göre 51.5 ile Mayıs 2013’ten bu yana en zayıf seviyede değişiklik göstermedi. 50’nin üzerindeki sayılar genişlemeye işaret ediyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanı 52 seviyesindeydi.

İmalat sanayindeki gelişim eksikliği, güçlü dolar ve düşük petrol fiyatlarının sermaye harcamaları ve ihracat üzerinde yarattığı etkilerin devam ettiğini gösteriyor. ABD ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 0.2’lik bir büyüme göstererek durma noktasına gelmişti. ISM’in açıkladığı veriler fabrika istihdamının 2009’dan bu yana en düşük seviyede olduğunu gösterirken, sipariş ve üretim verileri West Coast limanlarında işgücüne bağlı gecikmelerin ardından malların harekete geçmesi ile yükseldi.

New York’taki TD Securities LLC stratejistlerinden Gennadiy Goldberg, “Toparlanma insanların beklediği kadar güçlü olmayabilir. İkinci çeyrek döneme yönelik aşağı yönlü kayda değer riskler var” dedi.