Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin’in imalat sanayi göstergesi, yeni siparişlerin gerilemesi ile Nisan ayında ekonomist tahminlerinin altında kaldı. İmalat PMI’ındaki gerileme, politika yapıcıların büyümeyi desteklemek için teşvikleri hızlandıracağı beklentilerini destekledi.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics’in hazırladığı nihai Satın Alman Yöneticileri Endeksi (PMI) 48,9 ile beklentilerin altında gerçekleşti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin meydanı 49.4 seviyesinde idi. Öncü veri ise 49.2 seviyesindeydi. 50’nin altındaki sayılar daralmaya işaret ediyor.

Ekonomik genişlemenin yüzde 7’lik 2015 hedefinin altına gerileme riski ile birlikte yetkililer para politikasında genişlemeye gittiler. Devlete bağlı bir grup bu çeyrekte yüzde 6.8’lik bir genişleme gerçekleşeceği tahmininde bulunuyor. Ek teşvik önlemlerinin sunulacağı beklentileri geçtiğimiz iki ayda hisse senetlerindeki ralliyi alevlendirmişti.

Hong Kong’daki UBS Group AG Çin başekonomisti Wang Tao, “Çin yetkilileri ekonomik gerileme ile ilgili daha endişeli hale geliyorlar. Önümüzdeki birkaç ayda hükümetin altyapı yatırımlarını hızlandırmasını ve göster faiz oranında indirime gitmesinin bekliyoruz” dedi.

HSCI imalat PMI’ındaki daralma Nisan ayı için olan resmi imalat PMI’ı ile çelişki gösterdi. Çin Lojistik ve Satın Alma Federasyonu’nun Pekin’de yaptığı açıklamaya göre Nisan ayında imalat sanayi için olan resmi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), 50.1 seviyesinde gerçekleşti. Bloomberg News anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanı imalat PMI’ının 50 seviyesinde açıklanacağını öngörüyordu. 50’nin üzerinde sayılar genişlemeye işaret ediyor.