Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:00’da güncellendi)

Petrol, Çin’in imalat sanayi göstergesinin Nisan ayında zayıflaması ile birlikte 60 doların altında seyrediyor. Çin’in Satınalma Yöneticileri Endeksi’ndeki (PMI) Nisan ayında geriledi ve dünyanın en büyük enerji tüketicisinde talebin yavaşladığı sinyalini verdi.

Petrol vadelileri New York’ta yüzde 0.6 kadar geriledi. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics’in hazırladığı nihai Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 48,9 ile Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin meydanının altında kaldı. Irak Petrol Bakanlığı’na göre OPEC’in ikinci en büyük üreticisi Irak, Nisan ayında petrol ihracatını 30 yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine çıkardı.

Petrolün 6 yılın en düşük seviyesinden gerçekleştirdiği toparlanma, küresel tüketiminin arz fazlasını hafifletmeye yeterli olmadığı spekülasyonları ile duraksıyor. ABD petrol stokları, hizmet veren sondaj kulesi sayısının Eylül 2010’dan bu yana en düşük seviyeye geriletilmesine rağmen 85 yılın en yüksek seviyesine genişledi.

Dietikon, İsviçre’deki Axpo Trading AG analisti Andy Sommer, “Piyasalar şu anda Çin’den gelen PMI verisinin yarattığı hayal kırıklığına doğrultusunda şekilleniyor. Bu koşullarda önümüzdeki birkaç ay boyunca zayıf talep sürebilir” dedi.

Haziran vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı Londra saati ile 12:35’de Nymex elektronik işlemlerde 33 sent kadar yükselerek varil başına 59.48 dolardan işlem gördü. Kontrat Cuma günü 48 sent gerileyerek 59.15 dolara inmişti. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 61 altında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 12 yükseldi.

Haziran vadeli Brent petrolü kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 42 sent veya yüzde 0.6 artış ile varil başına 66.88 dolardan alıcı buldu. Fiyatlar Cuma günü 32 sent gerileyerek 66.46 dolara indi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 7.39 dolar seviyesinde.

(16:00’da güncellendi)