Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) tahvil alım programına başlamasının ardından Euro Bölgesi tahvil piyasasında görülen kazançlar geçtiğimiz hafta ortadan kayboldu.

9 Mart’ta başlayan parasal genişleme (QE) öncesindeki üç aylık dönemde Portekiz tahvilleri 3 yüzde puan ile bölgenin tümünün ortalamasından fazla yükseliş gösterdi. Akdeniz komşuları ile birlikte Portekiz düşük performans gösterdi. Euro Bölgesi tahvilleri 30 Nisan’da QE ile desteklenen kazançların sonunu geri vermiş oldu.

AMB alımları, Euro Bölgesi tahvillerinde tek yönlü bir iddia yapmadı. Almanya tahvil faizlerinde geçtiğimiz hafta görülen ani yükseliş Euro Bölgesi denklerindeki kırılganlığı gösterdi. Yatırımcılar, uzun vadeli tahvil satışı yaparak düşük borçlanma maliyetlerine sabitlenme arayışında olan Portekiz’i beğenmediler. Portekiz’in söz konusu stratejisine Mart ayında İtalya’da başvurmuştu ve bu tahvil faizlerinin yükselmesine yol açmıştı.

Hollanda’daki Rabobank kıdemli Euro Bölgesi stratejisti Elwin de Groot, “AMB’nin tahvil alımlarına başlamasından bu yana hükümetlerden fırsatçı bazı davranış sinyalleri geldiğini gördük. Dolayısıyla genel olarak beklenenden daha fazla arz gördük. Çevreden daha fazla arz gelmesi, vadelerin uzatılması ve Yunanistan’dan dolayı kaliteye kaçış görüyoruz. Bunların hepsi piyasayı şekillendirdi” dedi.

Avrupa’nın yüksek getirili ülkelerindeki geri dönüş, yükseliş hareketinin ardından geldi. Uluslararası kurtarma yardımı almasından yalnızca 4 yıl sonra iki yıl vadeli Portekiz tahvil faizi Geçtiğimiz ay sıfırın altına geriledi. Bu durum Portekiz’in bugün ülkenin tahvillerini satın alma ayrıcalığı sağlanan yatırımcılardan ödeme alan elit Avrupa ülkeleri arasına katıldığı anlamına geliyor. 30 yıl vadeli İtalya tahvil faizi Mart ayında yüzde 1.78’e geriledi.