Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asian Development Bank (ADB) başekonomisti Shang-Jin Wei, “Asyalı şirketler, Yunanistan ile ilgili stresin Euro Bölgesi geneline yayılacağı endişesi ile Avrupalı ortaklarıyla anlaşma sağlarken iki kez düşünüyor” dedi.

Shang-Jin Wei Franfkfurt’ta verdiği bir röportajda, “Özel sektör stratejisini düzenlemeye çalışıyor. Eğer bir şirket yoğun bir şekilde Avrupa piyasasına dayanıyorsa, ticaret ilişkilerini çeşitlendirmek için yollar arıyor” dedi.

Euro Bölgesi politika yapıcıları, bölgenin 2012’deki döneme kıyasla Yunanistan krizinden kaynaklanabilecek bir olumsuz etkiye karşı daha yalıtılmış olduğunu belirtirken, Moody’s Investors Service geçtiğimiz hafta sorun ile ilgili rahatlık konusunda uyarıda bulundu. Akdeniz ülkesi Yunanistan, uluslararası kreditörleri ile yaptığı kurtarma paketine ilişkin görüşmelerin çıkmaza girmesi durumunda likidite sıkıntısına girebilir.

Wei, “Yunanistan kendi başına majör bir ticaret ortağı veya Asya’ya bir sermaye akışı kaynağı değil. Dolayısıyla Yunanistan’ın Asya’ya direkt etkisi büyük olmayacaktır. Büyük etki Avrupa üzerinden gelecektir. Avrupa’nın bu soru çözeceğini umuyoruz” dedi.

Moody’s’in küresel tahvil riski yöneticisi Alastair Wilson, “Yunanistan’ın eurodan çıkışından kaynaklanabilecek etki hafife alınmamalı. Doğrudan etki sınırlı olabilir. Çünkü Yunanistan’ın ticari bağlantıları sınırlı. Ancak eurodan çıkış güven şoku yaratır” dedi.