Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan’ın yaşadığı likidite sıkıntısının ülke ekonomisine zarar verdiğine yönelik kanıt niteliği taşıyabilecek olan işsizlik verisi Başbakan Alexis Tsipras’ın kreditörlerle anlaşma sağlamasına yönelik baskıları şiddetlendirebilir. Kreditörlerle yapılan görüşmeler, reformlarla ilgili müzakerelerin sürmesi ile devam ediyor.  

Çarşamba günü açıklanacak olan işsizlik verisi, ekonomistlere göre Yunanların yüzde 25’inden fazlasının işsiz olduğunu gösterebilir. Söz konusu işsizlik verisi, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun ülke ile ilgili son değerlendirmesini yapmasından bir gün sonra açıklanacak. AB Komisyonu’nun Yunanistan için 2015 büyüme tahminini düşürmesi bekleniyor.

Yüzde 25’ten yüksek olan işsizlik oranı resesyon ve borç krizinin miraslarından biri olma özelliği taşıyor. Öte yandan borç krizi  ülkeyi likidite sıkıntısına sokmuştu.

Yunanistan’ın Uluslararası Para Fonu’na (IMF) yapılmayı bekleyen ödemeleri bulunuyor. Ülke ayrıca Cuma günü vadesi dolacak olan 1.4 milyar euroluk (1.6 milyar dolar) kısa vadeli tahvili yeniden finanse etmek zorunda. Bu da maaşları ve emekli aylıklarını ödemeye çalışması ile birlikte ülke finansmanını sınırlara itiyor. Yunanistan Ağustos ayından bu yana hiç kurtarma yardımı almadı.

Londra’daki Mizuho International Avrupa başekonomisti Riccardo Barbieri Hermitte, “Likidite sıkıntısı ile birlikte hükümet ödemeleri erteleyebilir ve dolayısıyla reel ekonomi üzerinde etkisi hissedilir. Ekonominin belirsizlikten kaynaklanan etkileri hissetmesi kaçınılmaz” dedi.