Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki tahvil piyasaları, Yunanistan'ın borç krizinden bıkmış gibi bir görüntü veriyor.

Birçok yatırımcı, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkmasına ilişkin tartışmadan ciddi şekilde sıkılmışa benziyor ve bunun sonucunda bu ihtimali tamamen göz ardı etmeyi seçiyorlar.

Aksi takdirde, Yunanistan'ın Avrupa Merkez Bankası'nın acil durum likiditesi kararını vermesinden günler önce halen bir anlaşma sar ğlayamadığı bir ortamda Portekiz, İspanya ve İtalya gibi ülkelerdeki şirket tahvili faizlerinin bu kadar düşük olması nasıl açıklanabilir?

Bank of America analistleri Barnaby Martin, Ioannis Angelakis ve Souheir Asba 1 Mayıs tarihli raporlarında "Kredi konusunda çevresel değerlemelerin kusursuz şekilde fiyatlandığını düşünüyoruz. Yunanistan krizinde durumun kötüye gitmesi halinde tahvil piyasasının fazla bir dayanağı kalmayacaktır" ifadelerini kullandılar.

BofA verilerine göre, Avrupa Birliği'nin kenar ülkelerindeki şirket tahvilleri, Almanya, Fransa ve Belçika'daki benzer tahvillere göre üç kat fazla getiri sağlıyor. Dahası bu tahviller, Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişleme kapsamında şirket tahvillerini almaması nedeniyle piyasada sert satış yaşanması halinde daha kırılgan olacaktır. Ancak bu tahvillerin ne kadar iyi fiyatlandığı merak konusu.

Örneğin, BofA Merrill Lynch verilerine göre, yatırımcılar yüksek notlara sahip büyük İspanyol şirketlerine 3 yıla kadar borçlanmak için yalnızca yüzde 0.2 faiz talep ediyorlar. Bu rakam 2012'de yüzde 6.7 kadar yüksekti. Ancak şu anda aynı vadeli Almanya tahvilinden yalnızca 0.2 yüzde puanı daha fazla getiri sağlıyor.