Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Hedefimiz 65 milyar liralık tasarrufu 10 yıl içinde yapabilmek. Sanayimiz bu tasarrufu yapabilecek durumda" dedi.

Yıldız, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) 13. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin birçok petrol ve doğalgaz kaynakları bulunan ülkelere göre çok büyük avantajları olduğunu söyledi.

Birçok ülkenin kamu bütçelerinin önemli bir bölümünü oluşturan ham petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte ülke yönetimleriyle alakalı çok ciddi sıkıntılar oluştuğunu ifade eden Yıldız, böyle bir sorun yaşamamanın en önemli ilacının sanayi tesisleri kurulması olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin çok ciddi, çok önemli petrol ve doğalgaz kaynakları olmadığını ama 150 milyar dolardan daha fazla ihracat gerçekleştiren sanayi tesisleri olduğunu belirten Yıldız, şunları kaydetti:

"Biz ülkemizin dezavantajlarını bu ülkenin istikrarına duyulan güvenle birlikte fırsata dönüştüren bir ülkeyiz. Ülke olarak tasarrufa önem vermeliyiz. Baca gazlarının arıtılması, baca gazları analizinden dolayı kaybolan ısının tekrar kazanılması, binaların yalıtımı, pompaların değiştirilmesi gibi birçok alanda tasarrufa yönelik uygulamaların yapılması gerekiyor. Hedefimiz 65 milyar liralık tasarrufu 10 yıl içinde yapabilmek. Sanayimiz bu tasarrufu yapabilecek durumda. Çünkü diğer bütün sektörlerle birlikte yıllık 15 milyarlık bir tasarruf yapabiliyoruz. Bu çok ciddi bir para. Neredeyse kamulaştırma hariç Atatürk Barajı'nın finansmanıyla alakalı bütün masrafını karşılayabilecek bir para. Sanayicilerin yaptığı tasarruf bize sanki bir enerji santrali bağışlamak anlamına geliyor. Onun için bunu son derece önemsiyoruz. Türkiye'nin bin dolarlık gayri safi yurt içi hasıla oluşturmak için harcadığı enerji miktarı 270 litre eş değer petroldür. Fransa'da bu 200, Japonya'da 100 litreler civarında. Enerji tasarrufuyla alakalı kalemlerimizi artırmamız gerekiyor."

Türkiye'deki doğalgaz fiyatlarının 28 AB ülkesi arasında en ucuzu olduğunu, elektrikte ise en ucuz üç ülkesinden birisi olduğunu dile getiren Yıldız, bunları boş vaatlerle değil ayağı yere basan gerçekçi politikalarla birlikte yaptıklarını söyledi.

Akaryakıtla alakalı konuda çiftçinin ümitleriyle oynandığını belirten Bakan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tüpraş'taki rafineri çıkış fiyatı 1,41 lira olan motorin 1,5 liradan satılmak isteniyor. 42 kuruşluk dağıtım ve bayilik masrafı vardır. 1,81 liraya mal ettiğiniz motorini her kullanana litre başına 30 kuruşta para veriyorum demektir. Bu söz konusu bile olamaz. Yerli istihdamın artması adına yerli kömür çıkartıyoruz. Türkiye 106 milyon ton kömür kullanıyor. Bunun 80 milyon tonunu Türkiye'de üretiyor, 2 milyon tonunu da fakire dağıtıyoruz. Yani 40'ta bir mesafesine geliyor. Bunu yaklaşık her yıl 500 milyon liralık istihdamla birlikte yapıyoruz. Siz binlerce insanın çalıştığı yerli kömürün üzerinde ben kömür değil seçim vaadi uğruna ithal doğalgaz dağıtacağım derseniz bunun Türkiye'ye maliyeti 5 milyar liranın üzerindedir. Biz vatandaşımızın ve sanayicimizin ümitleriyle oynamayacağız."

"Türkiye dünyada en yoğun enerji kullanan ülkelerden biri. OECD ortalaması bir birimken Türkiye'nin kullanımı 1,5"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Türkiye dünyada en yoğun enerji kullanan ülkelerden biri. OECD ortalaması bir birimken Türkiye'nin kullanımı 1,5" dedi.

Işık, bir otelde gerçekleştirilen Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) 13. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, bakanlık olarak yerli, yenilikçi ve yeşil üretim olmak üzere üç temel önceliklerinin bulunduğunu söyledi.

Ölçek bazında üretilebilecek her şeyin yerli üretilmesi gerektiğine inandıklarını, üretilen ürünün de teknolojik ve yenilikçi olmasının kaçınılmaz olduğunu belirten Işık, Türkiye'nin geldiği bu seviyede makas değişimi yapmak zorunda olduğunu, artık emek gücüyle rekabetin olmayacağını, ülkenin refah toplumu olmaya başladığını herkesin görmesi gerektiğini ifade etti.

Katma değeri daha yüksek, aynı malı daha tasarımlı, daha marka değeri olan ürün üretilmesi ve buna öncelik verilmesi gerektiğini dile getiren Işık, yeşil üretimde de üretirken hava, toprak ve suyun kirletilmemesine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

OSB'lerin Cumhuriyet tarihindeki en başarılı projeler olduğunu ve sadece Türkiye'nin değil dünyanın gıpta ile örnek alarak izlediği projeler haline geldiğini anlatan Işık, "Artık pek çok ülke Türkiye'ye heyet getirdiğinde OSB'leri gezmek istiyor. Bu bizim açımızdan son derece önemli. Bundan sonrada bu modeli yeni nesil OSB'lerle sürdürmeyi hedefliyoruz. Enerji ve ham maddenin daha verimli kullanıldığı, atıkların minimize edildiği, işletmeler arası malzeme ve enerji değişimlerinin üst düzeyde olduğu yeni nesil OSB'lere geçelim. İnşallah bunu başaracağız" diye konuştu.

Bakan Işık, bugün itibarıyla Türkiye'de 280 OSB'nin bulunduğunu, bakanlıklarının 157 OSB'nin altyapı inşaatını krediyle desteklediğini belirterek, sözleriniz şöyle sürdürdü:

"2015 yatırım programında 11 yeni OSB olmak üzere 89 OSB projesi var. Bakanlık olarak özellikle ihtisas OSB'lerine önemli destekler veriyoruz. Dünyanın sayılı üretim bölgelerinden birisi olacak Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB'ni başlattık 3 yıl içinde tamamlayacağız. Kırıkkale Silah İhtisas OSB'ni de 2015 yılı içinde tamamlayıp faaliyete geçireceğiz. Sakarya Karasu'da Otomotiv İhtisas Endüstri Bölgesi kararını aldık bakanlar kurulu kararını yayınladık. Burası bittiği zaman yaklaşık 8 bin kişiye yeni istihdam alanı oluşmuş olacak."

Elektriğin yarısı sanayide tüketiliyor

Sanayide kullanılan verimsiz elektrik motorlarının değiştirilmesine ilişkin Kayseri'de pilot proje başlattıklarını ifade eden Işık, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğunu ve yıllık 55 milyar dolarlık enerji ithalatı yapıldığını söyledi.

Işık, Türkiye'nin enerjide kendine yeten ülke olması durumunda cari açık diye bir problemin kalmayacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Türkiye cari açığın problem olmaktan çıkmasıyla büyümesini en az yüzde 1,5 yüzde 2 artırabiliyor. O zaman bizim için en önemli öncelik enerji tasarrufudur. Türkiye'de tüketilen elektriğin yaklaşık yarısı sanayide tüketiliyor. Bu yarısının üçte ikisi yani yüzde yüzde 70'i de sanayideki elektrik motorlarında tüketiliyor. Yani totalde Türkiye'de kullanılan elektriğin yüzde 35'i sanayideki motorlarda tüketiliyor.

Türkiye, enerji yoğunluğu açısından dünyada en yoğun enerji kullanan ülkelerden birisi. OECD ortalaması bir birimken Türkiye'nin kullanımı 1,5. Bu kullanım yoğunluğu Japonya'da 0,75. Japonya'nın bir birim mal üretmek için kullandığı enerjinin iki katını aynı birim malı üretmek için Türkiye kullanıyor. Bunun bedelini önce verimsiz elektrik motorlarını kullanan sanayiciler ödüyor. Ülke olarak biz de bu enerjiyi ithal ederek cari açık olarak, Döviz olarak bedel ödüyoruz. Gelin bu bedeli ödemeyelim. Sanayideki verimsiz elektrik motorlarını verimlileriyle değiştirelim."

8 milyar lira tasarruf sağlanacak

Kayseri OSB'si enerji yönetimi birimi olduğu için bakanlık olarak Kayseri'yi pilot bölge seçtiklerini, elektrik motorlarının verimlileriyle değiştirilme projesini Kayseri'den başlattıklarını dile getiren Işık, bu projenin en kısa zamanda ülke geneline yayılmasını beklediklerini dile getirdi.

Işık, sadece elektrik motorları verimli motorlarla değiştirildiği zaman yılda 8 milyar lira tasarruf edileceğini vurgulayarak, bunun, Türkiye için son derece önemli bir rakam olduğunu kaydetti. Bunun, Türkiye'de birkaç barajın aslında yapılmadan elektrik üretmesi anlamına geldiğine işaret eden Işık, sözlerini şöyle bitirdi:

"Sanayicilerimiz elektrik motorlarının verimlileriyle değiştirilmesiyle harcadığı parayı en fazla 18 ay içinde tekrar ceplerine koymuş olacaklar. Burada KOSGEB olarak devreye girdik. Önce fizibilite yapıyoruz. Bunun sonunda verimsiz motorları verimlileriyle değiştirmek isteyen sanayicimize 'siz kredi kullanın bu kredinin faizini KOSGEB olarak biz karşılayalım bir yıl bir şey ödemeyin' diyoruz.

O bir yıl siz zaten harcadığınız paranın en az yüzde 65-70'ini tasarruf edeceksiniz. Üç yılda da bize ödeyiniz. Biz de faizi karşılamış olalım. Bunu ilk etapta Kayseri'den başlatıyoruz ama hedefimiz ülke genelinde bir seferberlik başlatmak ve sanayideki verimsiz elektrik motorlarını verimlileriyle değiştirmek. Bunu yaparken de yerli elektrik motoru ve sürücüsü üreten firmalarla da görüşüyoruz, bu talebi de yerli kaynaklarla karşılayalım diyoruz. Bütün Türkiye'deki sanayicilerimizin ilgilerini bekliyoruz."