Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:45'te güncellendi)

İtalya ve İspanya tahvilleri ile birlikte Yunanistan hisse senetleri, Avrupa Komisyonu'nun Yunanistan krizine çözüm getirilememesinin ekonomiyi zorlamakta olduğunu kaydetmesinin ardndan değer kaybetti. ABD endeks vadeli kontratları düştü ve Çin hisse senetleri son üç ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 14 baz puan yükselerek, New York saati ile 08:34'te yüzde 1.68'e çıkarken, İspanya'nın 10 yıllıklarının faizi 15 baz puanlık çıkışla yüzde 1.65'e ulaştı. Yunan hisse senetlerinin göstergesi ASE Endeksi yüzde 4.7 düşerken, euro kayıplarını geri aldı. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 4.1 düştü ve bakır yükselişini sekizinci güne taşıyarak 2008'ten bu yana en uzun yükseliş dönemini gerçekleştirmeye yöneldi.

Avrupa Komisyonu Yunanistan ekonomisinin bu yıl yüzde 0.5 büyüyeceği tahmininde bulundu. Şubat ayı tahmini yüzde 2.5 büyüme yönündeydi. Bu tahmin, likidite sıkışıklığını azaltmaya yönelik görüşmelerin sürmesi ile birlikte, Yunanistan'ın kurtarma paketinin koşullarını karşılamasını güçledştirecek. Fianancial Times'ta çıkan habere göre, Uluslararası Para Fonu (IMF), Euro Bölgesi kreditörlerine, Avrıupa bankalarının ellerindeki Yunan tahvillerinin "önemli" bölümü için zarar yazmamaması durumunda bu ülkeye desteğini azaltabileceğini belirtti.

Londra'da Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. Döviz stratejisti Lee Hardman, "IMF, Euro Bölgesi maliye bakanlarını Yunanistan'ın borçlanmasının sürdürülebilirliği konusunda uyardı ve bu durum, IMF'in bir sonraki yardım dilimine ilişkin riskleri artırıyor" dedi.

(15:45'te güncellendi)