Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın severler için Amerikalıların oldukça uzun bir süredir görmediği enflasyondan destek işaretleri geliyor.

ABD’de tüketici fiyatlarının finansal krizden bu yana çoğunlukla sönük olduğunu söylemek yanlış olmaz. Artış oranı geçtiğimiz üç yılda hafifledi. Petrol fiyatlarında son zamanlarda yaşanan düşüşler bunda bir etken olarak karşımıza çıktı.

Ancak petrol fiyatları geçtiğimiz ay toparlandı, dolar rallisi duraksadı ve Aralık ayında altından çıkan ve deflasyona hazırlanan yatırımcılar şu sıralar enflasyonun geri döndüğü iddialarına hız veriyorlar. Bu durum sadece petrolden kaynaklanmıyor. Ücretler yükseliş gösterirken, Fed politika yapıcıları işgücü piyasalarındaki gelişmeyi enflasyonun yüzde 2’lik hedefe tırmanması için bir neden olarak gösteriyorlar. Tüm bu gelişmeler, 3. yıllık kaybını vermeye hazırlanan altına destek sağlayabilir. Altın destekli fonlardaki varlıklar toparlanıyor ve spekülatörler altında yükseliş beklentisi ile uzun pozisyon açmaya yöneliyorlar.

Minneapolis’teki Wells Capital Management baş yatırım yetkilisi Jim Paulsen, “Enflasyon sonunda geri mi geliyor? Hayır, ancak enflasyonun dibe vurduğu endişeleri bu yıl geri gelebilir. Bu da altına ilgi çekmeye yeter” dedi.

Altın vadelileri, Mart ayı ortasında bu yılın en düşük seviyesine gerilemesinden bu yana yüzde 4 yükseldi ve Singapur saati ile 10:47’de ons başına 1,187 dolardan alıcı buldu. Bank of America Corp. analistlerine göre altın bu yıl ortalama olarak 1,248 dolara yükselecek. 2016’da ise 1,338 dolara ulaşacak.