Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünya genelinde merkez bankası yetkilileri ulaşılamaz enflasyon hedefleri belirlemelerinin ardından hedeflerini yeniden gözden geçiriyorlar.

Yeni Zelanda’nın enflasyon hedefleme çağını açmasından çeyrek yüzyıl sonra ABD, Euro Bölgesi, İngiltere ve Japonya’dan politika yapıcıların tümü tüketici fiyat hedeflerini tutturmada başarısız oluyorlar. G-7 grubundan sadece Kanada hedefi tutturmuş durumda.

İşleri kolaylaştırmak için görünümlerini düşürmek yerine yüzde 2’lik hedefi tutturamayan yetkililer yüzde 4’lere bile yönelebilirler. 

Beş yıl önce Olivier Blanchard liderliğindeki Uluslararası Para Fonu (IMF) ekonomistleri tarafından benzer bir fikir öne sürülmüş ve Nobel ödüllü Paul Krugman uygun bulunmuştu. Ancak merkez bankalarının bu kez konuyu yeniden gözden geçirmeleri gerekebilir.

Eski Fed Başkanı Ben S. Bernanke geçtiğimiz ay yaptığı bir değerlendirmede ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yüzde 2’lik enflasyon hedefini artırmaya açık olabileceğini ve bu sayı ile ilgili “sihirli” bir şey olmadığını söyledi.

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren aynı ayda “enflasyon hedeflerini aşırı düşük belirlenmiş olabileceği” durumuna işaret etti.

Rosengren’in San Francisco’dan meslektaşı John Williams New York Times’a verdiği bir röportajda şöyle konuştu:

“Eğer gelecek toplumsal istatistikler ve üretimden dolayı zayıf büyümeye meyilli ise yüzde 2’lik enflasyon hedefinin bu tip bir dünya için yeterince yüksek olup olmadığı sorusunu sormak yerinde olur” dedi.

Ancak eğer yüzde 2’lik hedefi tutturamıyorlarsa neden hedefleri artırsınlar?

Enflasyon beklentileri

Standard Life Investments Ltd.  başekonomisti Jeremy Lawson’a göre hedefi yükseltmek enflasyon beklentilerini alevlendirerek reel faiz oranlarını düşürebilir ve ekonomik büyümeye ekstra bir destek sağlayabilir.

Daha fazla enflasyon borç yükümlülüklerini aşındırarak işgücü piyasalarını teşvik edebilir. İşverenler ücretleri düşürmek yerine istihdamı kısarlar. Ancak hızlanan enflasyon reel enflasyona göre düzenlenmiş ücretleri aşındırarak şirketlerin istihdamı yüksek tutmasına olanak verir.

Eski bir İngiltere Merkez Bankası yetkilisi Tony Yates’e göre Enflasyon hedeflerini yükseltmek uzun vadede faiz oranlarını da yukarı çekerek yetkililere faiz oranlarını indirmede daha fazla olanak sağlar.