Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Kanser ilaçları için yapılan küresel harcamalar 2013'e göre 2014'te yüzde 10 artarak ilk kez 100 milyar dolara yükseldi. Yeni kanser ilaçlarının daha pahalı olmasıyla bu harcamanın daha da artması bekleniyor. Bu durum ilaç endüstrisini iyimserliğe sevk ederken, hastaların yeni nesil kanser ilaçlarına nasıl erişeceğine dair soru işareti yaratıyor.

ABD Sağlık Enformasyon Enstitüsü'nün verilerine göre, kanser ilaçları için yapılan küresel harcamalar geçen yıl 2013'e göre yüzde 10 yükselerek rekor kırdı. Bu rakamın daha da büyümesi bekleniyor. Çünkü ilaç endüstrisinin kanser tedavisinde kullanılmak üzere geliştirdiği ilaçlar eskisine göre daha pahalı.

Bu pahalı yeni ilaçlar, son on yıldır zayıf bir büyüme gösteren ilaç endüstrisinde iyimserlik yaratıyor. Ancak, dünya nüfusunun giderek yaşlanmasının sağlık maliyetlerini artırması sağlık sistemlerinin başa çıkmakta zorlandığı düzeylere çıkardı. Bu durumda hastaların daha pahalı kanser ilaçlarına erişiminin nasıl sağlanacağı kafalarda soru işareti yaratıyor.

Kanser ilaçları için yapılan harcamalar son beş yılda yıllık yüzde 6.5 artış gösterdi. Sağlık Enformasyon Enstitüsü'nün tahminine göre bu oran 2018'e kadar yüzde 6 ila 8'e yükselecek.