Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(12:55'te güncellendi)

Petrol, ABD arz fazlasının hafiflediği işaretleri ile varil başına 61 doların üzerine yükselerek kazançları genişletiyor.

Petrol vadelileri, Aralık ayından bu yana en yüksek kapanışı yapmasının ardından New York’ta yüzde 2.7 kadar artış gösterdi. American Petroleum Institute’ün Salı günü açıkladığı verilere göre petrol stokları 1 Mayıs itibarıyla 1.5 milyon varil gerileyerek 8 haftanın ilk düşüşünü gerçekleştirdi. Çarşamba günü açıklanacak resmi veriler öncesinde Bloomberg anketine katılan analistler stokların 1.5 milyon varil artacağı tahmininde bulunuyor. Dolar euro ve diğer para birimleri karşısında gerileyerek dolar ile fiyatlanan emtianın görünümünü destekledi.

Petrol, ABD’li şirketlerin hizmet veren sondaj kulesi sayısını Eylül 2010’dan bu yana en düşük seviyeye indirmelerinin ardından Mart ayında gördüğü 6 yılın en düşük seviyesinden toparlanıyor. Hizmet veren sondaj kulesi sayısındaki düşüş üretimin yavaşlayacağı spekülasyonlarını destekliyor. Ancak petrol rallisi ABD stoklarının 85 yılın en yüksek seviyesinde seyretmesi ile duraksayabilir. EOG Resources Inc. gibi kaya petrolü üreticileri fiyatların toparlanması ile sondaj çalışmalarını hızlandırmaya hazırlanıyor.

CMC Markets Plc kıdemli piyasa analisti Michael Hewson, “Sondaj kulesi sayısının 6 ay önceye göre yarıya inmesi arz talep ekonomisini dengelemeye başlamalı. Doların zayıflaması ve arz fazlasının hafiflemesi son haftalarda petroldeki ralliyi yönlendiren etmenler oldu” dedi.

Haziran vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı Nymex elektronik işlemlerde 1.65 dolar kadar yükselerek varil başına 62.03 dolar oldu ve Londra saati ile 09:45’te 62.03 dolardan işlem gördü. Kontrat, Salı günü 1.47 dolar artış göstererek 60.40 dolar ile 10 Aralık’tan bu yana en yüksek seviyeden kapanış yaptı. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 11 yukarısında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 16 yükseldi.

Haziran vadeli Brent petrol kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 1.62 dolar kadar veya yüzde 2.4 değerlenerek varil başına 69.14 dolardan alıcı buldu. Kontrat Salı günü 1.07 dolar yükselerek 67.52 dolar ile 5 Aralık’tan bu yana en yüksek kapanışı gerçekleştirdi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 7.06 dolar seviyesinde.

(12:55'te güncellendi)