Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:50'de güncellendi)

Altın , Fed'in faiz artırımına ne zaman başlayacağı konusunda işaretler verebilecek ABD istihdam verisi öncesi, ons başına 1,200 doların altında tutundu.

ABD'de Çalışma Bakanığı Cuma günü Nisan ayı tarım dışı istihdam verisini açıklayacak. Mart ayında 126,000 artan tarım dışı istihdamın, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, Nisan ayında 230,000 artması bekleniyor.

Londra'da Mitsui & Co. Precious Metals Inc. araştırma müdürü David Jollie, "İvmenin çok az olması ile birlikte, altın fiyatları 1,200 dolar seviyesinin altına çekilmiş görünüyor," dedive "Piyasayı halen yönlendiren unsur ABD'nin para politikası. Bu nedenle, önemli bir ABD verisi öncesi diğer faktörlere bakıp pozisyon almak cazip değil" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.3 düşüşle, New York saati ile 07:25'te ons başına 1,189.90 dolar seviyesindeydi. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 36 altındaydı. Fiyatlar 1,200 doların üzerine en son 30 Nisan'da çıktı. Spot altın Londra'da yüzde 0.2 düşüşle ons başına 1,190.97 dolara indi.

Ham petrol fiyatları, ABD'de arz fazlasının azalabileceğine ilişkin işaretlerle birlikte, varil başına 60 doların üzerinde tutundu. Altın, yatırımcıların ağırlıklarını, Fed'in faiz artırımlarına yaklaştığına ilişkin işaretler yerine, tüketici maliyetlerinde artış olacağı beklentilerine çevirmeleri ile birlikte, Mart ayında gördüğü bu yılın en düşük seviyesinden yüzde 4.3 yükseldi. Altın genellikle enflasyona karşı korunmak için alınıyor ve yüksek faizler, yatırımcısına genellikle yalnızca fiyat artışları yoluyla getiri sağlayan altının cazibesini azaltıyor.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları Salı günü 1.1 ton artarak, 1,627.9 ton ile 19 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Dolar Endeksi

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dollar Spot Endeksi, ABD'de dış ticaret açığının Mart ayında altı yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıkması ve buna bağlı olarak ekonominin hız kazandığına yönelik şüphelerin güçlenmesi sonucu, düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Temmuz vadeli gümüş, Comex piyasasında, yüzde 1 geri çekilerek ons başına 16.42 dolara indi. Temmuz vadeli platin yüzde 0.6 düşerek ons başına 1,142.20 dolara gerilerken, Haziran vadeli palladyum yüzde 0.7 kayıpla ons başına 789.50 dolara indi.

(15:50'de güncellendi)