Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ukrayna’daki istikrarsız ateşkes, ülkenin çatışma halindeki doğu kısmını ayrıştırıyor. Rusya rublesi, bağımsızlığını ilan eden cumhuriyetler genelinde yeni topraklar fethediyor.

Çatışma bölgesinin en büyük şehri olan Donetsk’te süpermarketler, emeklilikler ile birlikte sırada bekleyen kamuflajlı savaşçılara hizmet vermek için sadece rublenin geçerli olduğu kasalar açtılar. Otobüs ve tramvay biletleri Ukrayna grivnasından Rusya rublesine dönüyor. Gaz istasyonu çalışanları ruble üzerinden ödeme alıyorlar. Çünkü ayrılıkçı müşterileri zırhlı araçlarının tanklarını doldurmak için ruble kullanıyorlar.

Kuaförlük yapan 36 yaşındaki Natalya, “Dükkanlarda bir problem yok. Hepsi ruble kabul ediyor. Ancak her zaman para üstü veremiyorlar. Onun yerine sakız veya çakmak alabiliyorsunuz” dedi.

Rublenin kullanımdaki yükselişi, Ukrayna’daki sorunlu bölgelerin hükümetin kontrolünden daha da uzaklaştığına işaret ediyor. Ayrılıkçı yetkililer para birimi planlarını henüz netleştirmediler.

New York’taki Eurasia Group başkanı Cliff Kupchan, “Rublenin artan kullanımı Rusya’nın ayrılıkçıların kontrolündeki bölgede fiili hakimiyetini sürdüreceğine yönelik başka bir işaret niteliğinde. Tarafların son ateşkesi uygulaması halinde (bu ihtimal düşük) hem grivna ve hem de ruble kullanılabilir. Bu gerçekleşmezse ruble kullanılır” dedi.