Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yeni bir ortak pazar oluşuyor. Hindistan, Sahra-altı Afrikası’nın tümünden daha büyük bir ekonomiye, Avrupa Birliği’nin (AB) sahip olduğu üye sayısından daha fazla eyalete ve Kuzey Amerika’nın iki katı kadar nüfusa sahip.

Bağımsızlığını ilan etmesinden 60 yıldan uzun bir süreden bu yana Hindistan’ın 29 eyaleti neredeyse ayrı ülkeler olarak faaliyet gösteriyor. Kendi vergilerini belirliyorlar, komşu eyaletlerden gelen mallara ithalat vergi koyuyorlar, kendi politikaları, kültürleri ve hatta dilleri bulunuyor.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi bu durumunu oy verenler arasındaki popülaritesini kullanarak değiştirmeye çalışıyor. Modi, gelecek Nisan ayında bir düzineden fazla sayıda olan vergileri tek bir mal ve hizmet vergisi ile değiştirmeyi planlıyor. Hindistan Başbakanı, Sovyet tipi Planlama Komisyonu’nda revizyona gitmek ile birlikte eyalet hükümetlerine baskı yaparak karmaşık işgücü ve toprak kanunlarında düzeltmeye gitmelerini sağlamaya hedefliyor. Eyaletlerin desteğini kazanmak için ise onlara federal vergi gelirinden rekor bir pay taahhüdü verdi.

DCM Shriram Ltd. Başkanı Ajay S. Shriram, “Büyük Hindistan içerisinde 29 adet mini Hindistan bulunuyor. Bunlar daha rekabet edebilir hale gelmek için onaylama süreçlerini ve prosedürlerini modifiye ediyorlar. Eyaletler kendi ekonomik gelişimleri için çabalıyor ki bu iş yapmayı geliştirirken ülke büyümesini destekler” dedi.