Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alibaba’nın Çin’de yavaşlayan büyümesi yatırımcılara 70 milyar dolara mal oldu.

Çinli e-ticaret şirketi Alibaba Group Holding Ltd.’nin geçtiğimiz yıl 25 milyar dolarlık rekor bir miktar elde etmesinin ardından şirket kurucusu Jack Ma yüksek beklenti tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Haklı olabilir.

Ma’nın Kasım ayında yaptığı açıklamadan bu yana yatırımcıların yavaşlayan büyüme konusunda endişelenmeleri ile birlikte 70 milyar dolarlık piyasa değeri buharlaştı. Alibaba’nın satma alma pazarı olarak yurtiçindeki hakimiyeti, Çin ekonomisinin 1990’dan bu yana en yavaş büyümeyi göstermeye hazırlanması ve müşterilerin mobil alışverişe yönelmelerinin reklam gelirlerini düşürmesi ile birlikte baltalanıyor.

Ma’nın Çin dışında açılma girişimi henüz ivme kazanmış durumda değil. Şirketin ABD ve Avrupa’daki varlığı kayda değer görülmüyor. Perşembe günü açıklanacak finansal sonuçlar, Alibaba’nın gelir genişlemesi hızının geçtiğimiz 7 çeyrek dönem ortalamasının altına gerilediğini gösterebilir. Alibaba hisseleri Salı günü New York’ta 79.54 dolar seviyesinden kapanış yaptı. Salı günkü kapanış, Kasım ayındaki zirve seviyenin yüzde 33 aşağısında.

China E-Commerce Research Center direktörü Cao Lei, “Çin ekonomisinin genel olarak yavaşlaması ve piyasanın büyük şehirlere nüfuz etmesi ile birlikte yurtdışında genişleme göstermek daha önemli bir hal alıyor” dedi.