Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ekonomisi 2015 yılının ilk çeyrek döneminde çok düşük bir büyüme göstererek durma noktasına geldi. Şu an da o zamandan daha yüksek bir büyüme gösterdiği söylenemez. Ekonominin mini-resesyona tekrar yöneldiği ile ilgili şüphe duymak çok da uzak görünmüyor.

Tabii ki bu “resesyon” ile ne anlatılmak istendiğine bağlı bir durum. Eğer genel kural olan üst üste iki çeyrek dönemde negatif büyüme gösterilmesinden bahsediliyorsa ABD’nin böyle bir resesyona girme olasılığı yüzde 5 seviyesinde seyrediyor. Ancak eğer işsizliğin yükselmesine neden olan ekonomik bir gerileme anlatılmak isteniyorsa ABD’nin resesyona girmesi ile ilgili endişelenmeye gerek yok.

The Washington Post'un haberine göre ABD’de yavaş büyümenin yeni bir normal haline gelerek iyi dönemlerde bile zaman zaman negatif alana inmesi ile ilgili endişelenmek gerekebilir.

Mevcut durumda ABD ekonomisi, “hız kaybetti, sönük veya hayal kırıklığı yarattı” gibi ifadelerin kullanımını artıran bir hal aldı. Kış aylarındaki sert hava koşulları büyümenin ilk çeyrekte yüzde 0.2’ye gerilemesine katkı sağladı. Atlanta Fed’in yurtiçi hasıla büyümesi modeli ekonomik büyümenin şu an sadece yüzde 0.9 seviyesinde olduğunu öngörüyor. Bu durum geçtiğimiz seneden daha kötü. 2014’te yaşanan kutbi girdabın ardından güçlü bir toparlanma gerçekleşmişti.

Peki bu sene farklı olan ne? En başta faiz oranları hala sıfıra yakın seyrediyor, kemer sıkma hala yok ve işsizlik geriliyor. Ancak sorun şu ki sıkılaştırmadan konuşmak sıkılaştırmadır. Çünkü insanlar sanki sıkılaştırma yapılmış gibi tepki verirler. Dolayısıyla, Fed Haziran ayında faizi artırabileceğini belirttiği zaman zayıf verilerin artırımı beklemeye almasına rağmen ekonomi yavaşlamaya başladı.