Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişmekte olan piyasalardan görülen fon çıkışları bazı en büyük gelişen ekonomilere yönelik güvenin kırılgan olduğuna işaret ediyor.

Financial Times’ın haberine göre gelişmekte olan piyasalar (EM) geçtiğimiz üç aylık dönemde 2008-2009 yıllardındaki finansal kriz döneminden daha büyük net sermaye çıkışları yaşadı. Sermaye çıkışlarındaki yükseliş gelişmekte olan ekonomilere güvenin kırılgan olduğu sinyali verdi.

En büyük onbeş gelişen piyasadan görülen total net çıkışlar Mart sonu itibarıyla sona eren üç aylık dönemde 600.1 milyar dolara yükseldi. NN Investment Partners tahminlerine göre Mart 2009’da sona eren üç aylık dönemde söz konusu çıkış miktarı 545.2 milyar dolar seviyesindeydi.

Çıkış boyutunun büyüklüğüne rağmen, (Referans olarak, 600 milyar dolar Nijerya’nın geçtiğimiz yılki gayrisafi yurtiçi hasılasından hafif yüksek seviyede) fon çıkışları finansal krizin ardından ABD’deki parasal gevşeme yıllarında EM’lere akan likidite akışının kısmi olarak terse dönmesini yansıtıyor.

NN Investment Partners kıdemli gelişen piyasalar stratejisti Maarten-Jan Bakkum, “Sermaye çıkışları bir süredir var olan yüksek baskıyı yansıtıyor. Çıkışların nedenleri arasında Çin’deki büyüme ve finans sistemi problemleri ve gelişmekte olan ekonomilerdeki zayıflığın sürdürülebilir büyümeye engel teşkil etmesi yer alıyor” dedi.