Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Birleşik Krallık'ta yapılan genel seçimde oy sayımı sürerken, ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) başarısı dikkati çekti.

Şimdiye kadar 650 bölgede yapılan genel seçimde 100 bölgenin oyları sayıldı. Buna göre Muhafazakar Parti 24, İşçi Partisi 37, İskoç Ulusal Partisi (SNP) 25, Liberal Demokrat Parti 1 ve diğer partiler 13 bölgeden milletvekili çıkardı.

Seçim sonuçlarında özellikle İskoçya'da, İşçi Partisi ve Liberal Demokrat Parti'nin koltuklarını SNP'ye kaptırması dikkati çekti. İlk kez 1997 yılında yapılan ara seçimle parlamentoya adımını atan, İşçi Partisi'nin önde gelen isimlerinden "gölge Dışişleri Bakanı" Douglas Alexander, İskoçya'nın Paisley bölgesinde milletvekili koltuğunu 20 yaşındaki Glasgow Üniversitesi öğrencisi SNP milletvetikili adayı Mary Black'e kaptırdı. Alexander, oyların 17 bin 864'ünü alırken, Black 23 bin 548 oyla parlamentoya girdi. Mhairi Black İngiliz siyasetinde son 400 yıldır parlamentoya seçilen en genç milletvekili oldu.

Birleşik Krallık'ın İskoç asıllı eski Başbakanı Gordon Brown'un eski seçim bölgesi Kirkcaldy'e de SNP adayı seçildi. Brown, genel seçimde aday olmayacağını geçen yıl açıklamıştı. 2010 genel seçiminde İskoçya'daki 59 bölgeden Avam Kamarası'na 6 milletvekili gönderen SNP'nin, sandık çıkış anketinin sonuçlarına göre İşçi Partisi'nden 41, Liberal Demokrat Parti'den de 11 bölgeyi alarak yeni dönemde İngiliz parlamentosunda 58 sandalyeye sahip olması bekleniyor. Kalan tek bölgede ise Muhafazakar Parti'nin adayı öne çıkıyor.

Glasgow'da seçim merkezine gelişinde sevgi gösterisiyle karşılanan SNP lideri Nicola Sturgeon, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada, sandık çıkış anketine temkinli yaklaştığını ifade etti. 44 yaşındaki Sturgeon, seçim kampanyası boyunca katıldığı televizyon programlarında başarılı bir performans sergilerken, SNP İskoçya'nın bağımsızlığıyla ilgili herhangi bir madde ya da ifadeyi seçim beyannamesine koymadı. Bağımsızlık referandumunda "hayır" oyunun çıkmasının ardından istifa eden Alex Salmond'ın yerine geçen yıl 14 Kasım'da partinin liderliğine getirilen Sturgeon, o tarihten bu yana İskoçya Bölgesel Yönetimi'nin başbakanlığını da yürütüyor.

Kesin seçim sonucunun bugün öğleden sonra belli olması beklenirken, oy sayım işlemi İngiltere'nin yüzde 80'inde yerel seçim de yapıldığı için yavaş ilerliyor.

İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'da yaklaşık 42 milyon seçmen dün sandık başına gitti. Oy verme işleminin sona ermesinin hemen ardından açıklanan sandık çıkış anketinden, Muhafazakar Parti'nin 316 milletvekili ile en fazla oyu alacağı, İşçi Partisi'nin ise 239 sandalye kazanacağı sonucu çıktı.

Seçim sonucu sandık çıkışı anketi doğrultusunda olursa Muhafazakar Parti'nin ya azınlık hükümeti kurması ya da koalisyon hükümeti kurmak için diğer siyasi partilerle pazarlığa oturması bekleniyor. Ülkede bir siyasi partinin tek başına iktidar olması için 650 sandalyeli parlamentonun en az 326'sını kazanması gerekiyor.

AA