Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Almanya’nın sanayi üretimi, Mart ayında beklenmedik şekilde gerileyerek Avrupa’nın en büyük ekonomisinin küresel ekonomik zayıflık karşısında kırılganlığı sürdürdüğü sinyali verdi.

Ekonomi Bakanlığı’nın Cuma günü Berlin’de açıkladığı verilere göre mevsimsel dalgalanmalara ve enflasyona göre düzenlenmiş olan sanayi üretimi, Şubat ayında duraksama göstermesinin ardından Mart ayında yüzde 0.5 geriledi. Bloomberg anketine katılan analistlerin tahminlerin medyanı yüzde 0.4’lük bir artış öngörüyordu. Üretim bir yıl önceye göre yüzde 0.1 yükseldi.

Dünya genelindeki ekonomik gelişmeler ve Yunanistan ile kreditörleri arasındaki anlaşmazlık, Almanya’nın en büyük ticaret ortağı olan Euro Bölgesi’nde ivmelenmeye çabalayan toparlanmayı olumsuz etkiliyor. Öte yandan Almanya’da iş dünyası güveni 10 ayın en yüksek seviyesinde seyrediyor. Bundesbank ise ekonomik büyümenin bu yıl “oldukça güçlü” olacağı tahmininde bulunuyor.

Frankfurt’taki Natixis ekonomistlerinden Johannes Gareis, “Ekonomik temeller iyi görünüyor. Alman imalatçılar zayıf euro ve komşu ülkelerde yükselen büyümeden fayda sağlamalı. Ancak bazı endişeler var. Bunlar arasında Çin ve Rusya ile ilgili endişeler yer alıyor” dedi.

Yatırım malları üretimi Mart’ta yüzde 1.4 geriledi. Sanayi üretimi ilk çeyrekte yüzde 0.5 yükseldi.