Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's bugün Türkiye'nin kredi notu ve görünümüne ilişkin bir rapor açıklayacak. S&P en son 21 Kasım 2014'te Türkiye'nin yatırım yapılamaz seviyede olan BB+ notunu ve negatif görünümünü teyit etmişti.

S&P o gün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin geçen yılki gayri safi yurtiçi hasıla performansının en önemli unsuru olarak net ihracatı gördüğünü, iç talebin düşük olduğunu, liranın ise zayıfladığını belirtmişti. Açıklamada ayrıca "Türkiye'nin büyüme potansiyelinin, özel sektörün büyük ve açık Döviz pozisyonu gibi süregelen dış kırılganlıklardan kötü etkilendiğini düşünüyoruz" ifadeleri yer almıştı.

Piyasalar, bugünkü açıklamadan herhangi bir sürpriz beklemezken, not ve görünümün sabit bırakılması beklentisi öne çıkıyor. Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı, not ve görünümde herhangi bir değişiklik beklemediklerini söyledi.

S&P gözden geçirmesinin önemli olduğunu ancak pozitif veya negatid açıklamaların diğer derecelendirme kuruluşlarına göre piyasalara yansımasının daha sınırlı olduğunu kaydeden Özavcı "Geçtiğimiz dönemlerde Türkiye raporlarında genelde ilk sırayı cari açık riski alırdı. 2015 yılında büyümede yavaşlama ve petrol fiyatlarındaki düzeltme bu riski aşağı çekti" diye konuştu.

Özavcı "ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artırım sürecine yaklaşması ile Türkiye'nin dış finansman sorununa vurgu, seçim sonucu ekonomi politikalarına dair uyarı ve özellikle büyüme ile ilgili vurgu olmasını bekliyorum" dedi.

ALB Forex Analisti Enver Erkan da, diğer iki kredi kuruluşunun bu yıl bir değişime gitmediklerini hatırlatarak, not hamlesi beklemediklerini belirtti. S&P'nin notu yatırım yapılabilir seviyenin altında tutması nedeniyle açıklama içeriğinin ön plana çıkacağını ifade eden Erkan "Biz S&P’nin fiyatlamaların dışında olan bir şey söyleyeceğini düşünmüyoruz. Kredi derecelendirme kuruluşlarının birçok göstergeye göre not değerlendirmesi yaptıklarını düşünecek olursak açıklamanın içeriğinde hem konjonktürel sorunların, hem de yapısal sıkıntıların yer alması olası" yorumlarını yaptı.

En önemli konuların dış şoklara duyarlılık, dış finansman ihtiyacı ve reel sektörün döviz borcu olacağı tahmininde bulunan Erkan, S&P'nin yüksek enflasyon görünümüne, zayıf büyümeye ve seçim sonrası ekonomi yönetimine yönelik mesajlar verebileceğini söyledi.

Erkan "S&P'nin yaptığı değerlendirmenin piyasalara etkisinin sınırlı olmasını bekliyoruz" dedi.

BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com