Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Karsan Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç, Türkiye'nin otomotiv sektöründe kendi markalarını yaratmak mecburiyetinde olduğunu söyledi.

Karsan Otomotiv Sanayii ve Ticaret AŞ'nin, iş ortağı Hyundai Motor Company (HMC) ile üretimine başladığı Hyundai marka "H350" serisi ticari araçlar için şirketin Hasanağa Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikasında tören düzenlendi.

Kıraç, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın da katıldığı "Üretim Başlangıç Töreni"nde, firmanın 2007 yılında kendi markasını üretme kararını verdiğini ifade ederek, "Kendi markamız olmadan bu işi yapabilmek ve götürebilmek çok zor. 2023 yılında Türkiye'nin ihracat hedefi, 500 milyar dolardır. Bunun içinde otomotivin yeri 75 milyar dolardır. 75 milyar dolara ulaşabilmemiz için inanın ve inanın kendi markamıza ihtiyaç var. Türkiye kendi markalarını yapmak mecburiyetindedir" diye konuştu.

Türkiye'nin kendi markalarını her sektörde yapma mecburiyetinde olduğunu, bunun için yeni ve çok hızlı bir yapı içinde adım atılması gerektiğini anlatan Kıraç, Ar-Ge kuruluşlarının oluşturulmasının hayati derecede önemi bulunduğunu vurguladı.

Karsan'ın iyi bir yola girdiğini dile getiren Kıraç, şöyle konuştu:

"Karsan, kurulduğundan bu yana bazı seneleri hariç kar edemedi ama ortaklarımıza şu haberi vermek istiyorum, bundan sonra önü açıktır. Karsan'ın çok vasıflı bir işçisi vardır. Bu aile bin 250-bin 350 kişiye ulaşacak, büyüyecek. Kore markası dünyanın 5'inci büyüğüyle bir araya geldik. Başlangıç tarihlerimiz aşağı yukarı aynıdır, onlar da aşağı yukarı 50 sene evvel başladılar, biz de 50 senedir otomotiv sanayinin içindeyiz. Onlar da bizim gibi montajla başladılar ama onlar akıllılık ettiler, büyük bir pazarın içinde oldukları için ve Amerika gibi bir yere mal satmaya başlayarak, Hyundai doğdu. Hyundai bugün 8 milyon adet vasıta üreten bir yapı. Biz Türkiye'de öyle zannediyorum ki toplam 1 milyon civarındayız. Onlar aldılar yürüdüler, büyüdüler ve bir noktaya geldiler. Hyundai'nin Karsan'ı seçmesi ve bunda ısrarcı olması bizi mutlu etti. Çok kaliteli bir ürün olacak. Bunun yüzde 80'ini dışarıya pazarlayacağız. Bu aşağı yukarı 5 milyar dolarlık bir rakam getirecektir Türkiye'ye. Onları mahcup etmeyeceğiz. Göreceksiniz ki bu malı çok iyi satacağız ve ikinci üçüncü vardiyalar üst üste gelecektir. Başarı Karsan'ın, gurur Türkiye'nin."

"Hyundai Türkiye'ye yatırım yapmaya devam edecek"

Hyundai Motor Company Başkan Yardımcısı Byung Tae Yea da Hyundai Motor'un, ağır iş kamyonlarından büyük otobüslere ve küçük damperli kamyonlara kadar dünyanın 130 ülkesine ticari araç üretip ihraç ettiğini kaydetti.

Avrupa pazarına dikkati çeken Yea, "Şimdi 3,5 tonluk hafif ticari araç Hyundai H350 ile ürün gamını tamamlamasının ardından Avrupa'dayız. Avrupa'daki hafif ticari araç sektörünün önümüzdeki 5 yılda yüzde 20 büyümesi bekleniyor. Yeni H350 ile Avrupa büyük kamyonet segmentine girmenin tam zamanı olduğunu düşünüyoruz. Hafif ticari araç operatörlerinin ihtiyaçlarını ve Avrupa regülasyonlarını karşılamak adına özel olarak üretilen bu araç, doğrudan Avrupa segmentini hedef almakta" değerlendirmesinde bulundu.

Karsan ile Avrupalı müşterilere yüksek kaliteli Hyundai H350 tedariki sağlamak adına mükemmel bir işbirliği kurduklarına dikkati çeken Yea, "Karsan otomotiv ile her bir temas noktasında beklentilerin üzerinde değerler sunarak en dayanıklı aracı ve en iyi hizmeti sağlayacağız. Hyundai Motor'un Türkiye ve toplumuna yatırımlar yapmaya ve olumlu katkılar sağlamaya devam edeceğine de ayrıca söz veriyorum" dedi.

"200 milyon avronun üzerinde yatırım"

Karsan Üst Yöneticisi (CEO) Murat Selek de dünyanın 5'inci büyük otomotiv üreticisi Hyundai Motor Company'nin, Avrupa'da ticari araç segmentinde büyük bir atılım yapmak istediğini ve 5 yıl içinde dünyanın en büyük ikinci ticari araç üreticisi olmayı hedeflediğini belirtti.

H350'nin dünya lansmanının ve Avrupa ilk gösteriminin geçen eylül ayında Hannover Fuarı'nda yapıldığını hatırlatan Selek, şunları kaydetti:

"Bugün dünyanın en büyük otomotiv üreticilerinden Hyundai'nin otomobille global çapta yakaladığı başarıyı Karsan'ın da katkısıyla ticari araçlarda da göreceğiz. 2012'de imzaladığımız anlaşma neticesinde Hyundai Motor Company ile birlikteliğimiz bambaşka bir boyuta taşındı. O tarihten bugüne iş ortağımız ile birlikte H350'nin hayata geçirilmesi için toplam 200 milyon avronun üzerinde yatırım gerçekleştirdik. Bu kapsamda Karsan olarak biz de mevcut üretim tesislerimize ilaveten 43 milyon avroluk yeni yatırım yaptık. Ticari araç üretiminde eşine kolay rastlanmayacak bir şekilde yüzde 100 otomasyon seviyesine sahip bir gövde üretim hattı yarattık. Tabii tüm bunlar iş ortağımız ile olan mükemmel bir takım çalışmasıyla gerçekleşti. Panelvan, şasi, kamyonet ve minibüs olmak üzere üç farklı versiyonuyla üretmeye başladığımız H350'leri önümüzdeki aydan itibaren ağırlıklı olarak AB pazarlarında göreceksiniz. Fabrikamızda Türk mühendisler tarafından üretilecek 200 bin adedin üzerinde H350 marka araçlar 50'ye yakın ülkeye ihraç edilecek. Bu hepimiz için bir gurur kaynağıdır."

Selek'in verdiği bilgiye göre, başlangıçta 6 araç/saat üretim hızında bir vardiya için 350 kişiye ek istihdam oluşturması beklenen proje, ilerleyen dönemlerde ek yatırımlarla 8,5 araç/saat üretim hızına ulaşacak ve 3 vardiyada toplam bin 200 kişiye istihdam sağlayacak.

Daha sonra, fabrikada üretilen ve sahneye getirilen H350 hafif ticari araç, Bakan Işık, Kıraç ve Yea tarafından imzalandı. Işık ve beraberindekiler, fabrikanın üretim hatlarında da incelemelerde bulundu.

AA