Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Tekfen Grup Şirketler Başkanı Osman Birgili, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) Türkiye'deki boru hattı inşaatının sorunsuz bir şekilde devam ettiğini belirterek, "Başlangıç için biz çok memnunuz gidişattan, borularda biraz gecikme söz konusu olabilir ama bu gecikmenin kapanacağını varsayıyoruz" dedi.

Birgili, Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak TANAP projesinin üç kısımdan oluştuğunu anlattı.

Kendilerinin projenin en ucundaki bölümü aldıklarını belirterek, "Başlangıç için biz çok memnunuz gidişattan, borularda biraz gecikme söz konusu olabilir ama bu gecikmenin kapanacağını var sayıyoruz şu aşamada. Boruları, ana malzemeyi idare teslim ediyor, onlar satın alıyor" dedi.

Boruların yüzde 20'sinin bir Alman firması tarafından Çin'de üretildiğini, ürünleri Alman firmasından aldıklarını aktaran Birgili, başka enerji projelerinin olmadığını, Tekfen olarak Irak'taki yatırım fırsatlarıyla yakından ilgilendiklerini aktardı.

Birgili, şunları kaydetti:

"Hem Güney Irak'ta BP ile hem Kuzey Irak'ta yeni enerji projeleri ile çok yakından ilgileniyoruz. Türkiye'de bir takım enerji projeleri var. Enerji deyince illa üretim olarak bakmamak lazım, çok geniş bir kapsamı var. Onun için ben de o kapsamın altına sığınıyorum. Türkiye'de yatırımcı olabileceğimizi düşündüğümüz enerji projeleri var. Daha şu anda açıklayacak durumda değiliz. Gelişmeler olumlu seyrediyor. Uzun vadeli projeler var ama şu anda boru hattı da enerji taşıdığı için onları bile enerji projesinin içine koyabilirsiniz."

Tekfen'in Türkiye'de doğalgaz üretim tesisi yatırımlarına yönelebileceğini dile getiren Osman Birgili, şöyle devam etti:

"Onu gaz karşılığı yapabiliriz Tekfen grubu olarak. Gaz grubu bizim önemli girdilerimizden. Suudi Arabistan'da da çok büyük boru hatları ihale ediyorlar. Oralarda da Tekfen inşaat olarak yer almaya çalışacağız. Biz genelde doğalgaz ve gaz zengini ülkelerde çalışıyoruz. Ya onların ulusal petrol şirketlerine karşı müteahhitlik hizmetleri veriyoruz ya da BP'de olduğu gibi büyük petrol şirketlerine karşı projeleri yapıyoruz. Herkeste bir yavaşlama, bütçelerinde kısıtlama mevcut. Projelerde maliyet düşürücü önlemler var."

Tekfen'in Türkiye'deki yatırımlara odaklandığını belirten Osman Birgili, konsantrsayonlarını Türkiye'ye çevirdiklerini ve TANAP'ın bunlardan biri olduğunu ifade etti. Star rafinerisinde ümitlerinin gittikçe azaldığını ancak, oradaki girişimlerinin hala sürdüğünü belirten Birgili, "Tüpraş rafinerisini almadan evvel Türkiye'de yaptığımız işler bütün portföyümüzün yüzde 2'sine kadar gerilemişti. Tüpraş projesinden başlayarak Türkiye'de büyümeye başladı. Biz onu emlak ve diğer projelerimizle bu büyüklüğünde tutmaya çalışacağız" dedi.

Bir soru üzerine Tekfen'in önümüzdeki dönemde güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji yatırımlarına hazırlık yaptığını dile getiren Birgili, Türk şirketlerinin Irak'taki iş fırsatlarına kayıtsız kalmaması gerektiğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Irak'ı çok büyük potansiyel olarak görüyoruz. Orada da çok büyük gecikmeler olacak ama mutlak suretle bulunmamız gerekir. Azerbeycan'ın da hiçbir zaman elimizi eteğimizi çekmeyeceğimiz bir pazar olduğu kesin. Yani bizim eskiden Kazakistan, Umman ve Fas dediğimiz üçgende biraz daralma olacak gibi ama sanki bizim beklediğimiz ciroları da verecek gibi."

AA