Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya para birimleri, Fed’in faiz artırımını erteleyeceği ve Çin’in büyümeyi desteklemek için ek önlemler alacağı spekülasyonları ile Malezya ringiti öncülüğünde haftalık yükselişe ilerliyor.

Bloomberg-JPMorgan Asya Dolar Endeksi, ABD perakende satışlar verisinin Nisan ayında artış göstermemesi ve tüketici fiyatlarının beklenmedik şekilde gerilemesi ile birlikte yükseldi. Çin Merkez Bankası (PBOC), Pazar günü aldığı karar ile gösterge faiz oranlarını Kasım ayından bu yana üçüncü kez indirdi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlere göre Çin para politikasını daha da gevşetecek.

Singapur’daki Mizuho Bank Ltd. ekonomistlerinden Vishnu Varathan, “Bu hafta oldukça geniş tabanlı bir dolar satışı gördük. Çin büyümedeki düşüşü engellemek için çabalıyor. Bu bir bakıma Asya para birimlerine yönelik güveni desteklemiş olabilir” dedi.

Malezya ringiti dolar karşısında, petrol fiyatlarındaki toparlanmanın etkisiyle Kuala Lumpur saati ile 11:07’de bu hafta yüzde 0.7 değerlendi. Tayvan doları yüzde 0.6 yükseldi. Singapur dolar yüzde 0.5 artış gösterdi. Hindistan rupisi yüzde 0.4 değer kazandı. Bloomberg Spot Dolar Endeksi, yüzde 1.1 gerileyerek düşüşü 5. haftaya taşıyor. Çin para birimi yuan yüzde 0.08 güçlendi.