Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Mikroplar mevcut antibiyotiklere karşı giderek direnç kazanıyor, bu nedenle yeni antibiyotik araştırmalarına hayati bir ihtiyaç duyuluyor. Yeni antibiyotiklerin bulunması için 2 milyar dolarlık bir araştırma fonuna ihtiyaç var. İngiliz hükümeti, konuyla ilgili bir çalışma grubu oluşturdu ve başkanlığına ünlü ekonomist Jim O'Neill'ı atadı.

Goldman Sachs'in eski baş ekonomisti Jim O'Neill modern tıp ve cerrahinin devam etmesi ve enfeksiyonları tedavi edebilmek için bu alanda ilaç geliştirilmesi gerektiğini söylüyor. O'Neill daha önce yaptığı bir açıklamada antibiyotiklere dirençli mikropların 2050'de yolda 10 milyon insanın ölümüne ve toplam 100 trilyon dolar zarar yol açabileceği uyarısında bulunmuştu.

O'Neill'ın başkanlığını yaptığı çalışma grubu, gelecek beş yıl için 2 milyar dolarlık bir küresel inovasyon fonunun kurulması ve antibiyotik üreten şirketlere ödeme garantisi sunulması önerisinde bulundu. Fonun çoğunlukla üniversitelere ve küçük ölçekli biyo-teknoloji şirketlerine verilmesi bir diğer öneri.

Halihazırda geliştirilen çok az sayıda antibiyotik var. Birçok büyük ilaç şirketi antibiyotik araştırmalarından çekilmiş durumda. Bunun nedenlerinden biri yeni ilaç geliştirme sürecinin uzun bir zamana yayılması ve ilacın ticari getirilerinin belirsiz olması. Ancak O'Neill, büyük ilaç şirketlerin fona parasal destekte bulunması gerektiğini ve kısa vadeli kâr zarar hesabının ötesine bakmaları gerektiğini söylüyor.