Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın önde gelen bankaları hakkında açılan "kur manipülasyonu üzerinden kazanç sağlamak" ve "libor manipülasyonu" soruşturmalarından dolayı toplamda 5.8 milyar dolar ceza ödeyecek.

JP Morgan Chase, Citigroup, RBS ve Barclays, ABD doları ile euronun değerini manipüle etmekten suçlu bulunurken, Libor manipülasyonu için yapılan soruşturmada söz konusu dört bankanın yanısıra UBS de suçlu bulundu.

Bu doğrultuda, Barclays, ABD Adalet Bakanlığı, Fed, CTFC, New York Eyaleti Finansal Hizmetler Departmanı ve İngiltere'de FCA'ya 2 milyar dolar ödeyecek. Citigroup, Aralık 2007-Ocak 2013 dönemi için 925 milyon dolar ceza ödeyecek. Bank of America, 205 milyon dolar ceza ödeyecek. Royal Bank of Scotland, 395 milyon dolar ceza ödeyecek. JPMorgan Chase, 550 milyon dolar ceza ödeyecek. UBS AG, 203 milyon dolarlık cezaya çarptırıldı.

Bu kalemler doğrultusunda 5 bankanın toplamda ödeyeceği ceza 4.2 milyar dolar oldu.

Verilen ek cezalar doğrultusunda söz konusu 5 bankanın Fed'e ayrıca 1.6 milyar dolar ceza ödemesi gerekiyor. Son olarak Bank of America ise Fed'e 205 milyon dolar ceza ödeyecek.

Fed tarafından yapılan açıklamada, cezalara gerekçe olarak "Döviz alım satımı gerçekleştiren traderlar üzerinde kontrol sağlamak suretiyle eksikliklerin giderilmesi" ifadelerine yer verildi.

Bank of America ile birlikte toplamda 6 bankanın ödemesi gereken tutar 5.8 milyar doları bulurken, bugüne dek ticari bankalara kesilen en yüksek miktarda cezalar arasında yer aldı.