Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, yatırımcıların ABD stoklarının hafiflemesini karşısında üreticilerin sondaj çalışmalarını artıracakları işaretlerini değerlendirmeleri ile varil başına 59 dolara yakın seyrediyor.

Temmuz vadeli petrol kontratları, Çarşamba günü yüzde 1.7 yükselerek 5 günlük düşüşü sonlandırmasının ardından New York’ta yatay bir seyir izliyor. Energy Information Administration’ın Çarşamba günü açıkladığı verilere göre ABD’de petrol stokları 15 Mayıs itibarıyla 2.67 milyon varil daraldı. Deutsche Bank AG’ye göre petrol fiyatları, üreticilerin sondajlamada daha verimli hale gelmesi ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) üretimi düşürmekten kaçınması ile düşüş gösterebilir.

Petrolün 6 yılın en düşük seviyesinden gösterdiği toparlanma, artan fiyatların ABD’de üretimin artırılmasına yol açacağı spekülasyonu ile varil başına 60 dolar seviyesinde duraksadı. Goldman Sachs Group Inc., Deutsche Bank ve Citigroup Inc.’e göre petrol stoklarının 85 yılın en yüksek seviyesinde olması piyasayı olumsuz etkilemeyi sürdürecek.

Sydney’deki CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, “ABD üretimindeki artış en kritik mesele oldu. Rekor seviyelerdeki stoklar, arzdaki artışı yansıtıyor. Üreticiler, maliyetlerin düşürülmesine odaklandı” dedi.

Temmuz vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde, 7 sent yükselerek Singapur saati ile 12:02’de varil başına 59.05 dolardan işlem gördü. Kontrat Çarşamba günü 99 senr artış ile 58.98 dolara gelmişti. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 51 altında seyrediyor. Vadeli kontrat fiyatları bu yıl yüzde 11 yükseldi.

Temmuz vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 13 sent veya yüzde 0.2 değerlenerek varil başına 65.15 dolardan alıcı buldu. Kontrat Çarşamba günü 1.01 dolar artış ile 65.03 dolar oldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 6.13 dolar seviyesinde.