Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel piyasaları heyecanlandırmak mevzu bahis olduğunda Çin Merkez Bankası (PBOC) Başkanı Zhou Xiaochuan, ABD ve Avrupa’daki merkez bankası yetkililerine yakın bile değil.

ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) teşviklerinin yabancı finans piyasalarında dalgalanma etkisi yaratmasının ardından UBS Group AG’den ekonomistler yatırımcılara benzer yükselişin Çin’den beklenmemeleri tavsiyesinde bulundu. PBOC Başkanı Zhou ekonomiyi canlandırmak amacıyla Kasım ayından bu yana üç kez faiz indirimine gitti ve bankaları kredi vermeye teşvik etti.

Londra’da bulunan UBS gelişen piyasa çapraz varlık stratejisi yöneticisi Bhanu Baweja, “İletim mekanizmaları tamamıyla farklı” dedi.

Çin teşvikinin, Fed veya AMB’ninkinden zayıf olduğu belirtiliyor. UBS, Çin’de parasal büyümenin hala agresif bir şekilde yükselmediği ve 6 ay içinde yapılan 3 faiz indirimine rağmen enflasyona göre düzenlenmiş olan faiz oranlarının yalnızca ılımlı bir düşüş gösterdiği değerlendirmesinde bulunuyor.

UBS’ye göre Çin’de enjekte edilen teşvikin, risk maliyetini başka yerlerde gerçekleştirilenler kadar düşürmemesi de ihtimaller dahilinde. Fed gösterge faiz oranını sıfıra yakın seviyeye indirdiğinde, piyasa borçlanma maliyetleri de düşüş göstererek dolarla borçlanan pek çok küresel şirkete destek sağlamıştı. Buna karşın, az sayıda uluslararası şirket yuan cinsinden fon sağlıyor. Dolayısıyla PBOC, dünya genelinde hisse senedi maliyetini fazla düşürmeyecek.

Baweja, “Çin’in genişlemesi, Brezilya, Güney Afrika veya Endonezya’daki şirketlerin hisse senedi maliyetlerine etki etmez” dedi.