Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere’de perakende satışları, sıcak hava koşulları doğrultusunda tekstil talebinin 4 yılın en yüksek seviyesine çıkması ile Nisan’da ekonomistlerin tahminlerini geride bıraktı.

Ulusal İstatistik Ofisi’nin Perşembe günü yayınladığı veriye göre benzin fiyatları da dahil olmak üzere satış hacmi yüzde 1.2 arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistler yüzde 0.4 artış bekliyordu. Giyim ve ayakkabı satışları, Nisan 2011’den bu yana en yüksek artışı kaydederek, yüzde 5.2 yükseldi. Ortalamadan daha yüksek sıcaklıkların etkisiyle, tüketiciler yaz alışverişlerini daha erkene almasına olanak verdi.

İngiltere’nin işsizlik verisi, 7 yılın en düşüğünde. Tüketici fiyatlarındaki 50 yıldan bu yana gerçekleşen ilk düşüşün harcamaları teşvik etmesi, İngiltere'de ekonomik toparlanmanın ana öğelerinden birisi olarak göze çarpıyor. Bank of England’ın başkanı Mark Carney, “Negatif bölgedeki dip noktasının geçici olduğu ortaya çıkacak ve deflasyonist dalgalanmalara yol açmayacak” yorumunda bulundu.

Perakende verisinin gelmesinin ardından pound, dolar karşısında yükselişini arttırarak Londra saati ile 10:37’de yüzde 0.8 yükseldi ve 1.5662 dolar oldu.