Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, FİNA Enerji'nin İzmir'in Karaburun ilçesindeki 27,5 megavat kapasiteli Salman Elektrik Enerji Santrali'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, yerli enerji kaynaklarının kullanımını artırarak doğalgaz ithalatının azaltılabileceğini belirtti.

Yeni rüzgar santrallerinin devreye girmesiyle geçen yıl 850 milyon dolar daha az doğalgaz ithalatı yaptıklarını ifade eden Yıldız, "Bu, son derece önemli. Yatırımcılara kömür, rüzgar, güneş, su ve jeotermal kaynaklarından enerji üretmeyi tavsiye ediyoruz" dedi.

Son bir hafta içinde, altı farklı enerji kaynağından üretilen bir yapıyı ortaya koyan tesislerin açılışını gerçekleştirdiklerini anlatan Taner Yıldız, "Biz bütün bunları çevreye rağmen değil çevreyle beraber yapıyoruz. Burada ne kesecek ağaç, ne tarım yapacak alan var ama bu coğrafyada çevreyle alakalı sıkıntı doğurmadan bu santral yapılıyor. Coğrafyayla oynadığınızda mutlaka bir değişiklik olacaktır. Yol yapacak, alanları genişleteceksiniz ama vatandaşların hassasiyetlerini de dikkate alacaksınız. Biliyorum Karaburun'da çevreyle ilgili, takdir ettiğimiz bir çevre hassasiyeti var ama enerji sektörüyle ilgili yapılanlar çevreye rağmen yapılanlar değildir, o yüzden birbirinizi daha iyi anlayıp bunları gerçekleştireceksiniz" diye konuştu.

Türkiye'de yaklaşık 4 ay önce, bir pazar günü tüketilen enerjinin yüzde 10,5'inin rüzgar santrallerinden üretilen elektrikle karşılandığına dikkati çeken Bakan Yıldız, karbondioksit emisyonunun önüne de böylelikle geçilebileceğini söyledi.

İktidar partisi olarak herkese hizmet götürmeyi amaçladıklarını vurgulayan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yenilenebilir kaynaklarımızı ve Türkiye'nin gelişen yüzünü ortaya koymamız lazım. Bin 202 megavatlık yalnızca İzmir ve Manisa bölgelerinde rüzgar santrallerimiz var. Toplam 4 bin megavata çıktık. Biz iktidara geldiğimizde hemen hemen hiç yoktu. Şu anda açılışını yaptığımız santralden daha azdı, toplamı 19 megavattı. Hedefimiz 20 bin megavata taşımak. En son yaptığımız ihalelerde de 10 katı 15 katı teklif geliyor."

FİNA Enerji Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özyeğin de son 3 yılda 244,7 megavat kapasiteli rüzgar enerji santrali yatırımı yaptıklarını, bu kapasiteyi 500 megavata çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

Yatırımları sayesinde Türkiye'nin 6 milyon dolar daha az doğalgaz ithalatı yapmasına vesile olduklarını belirten Özyeğin, jeotermal ve güneş enerjisi alanlarında da öncü olmayı hedeflediklerini dile getirdi.

AA