Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:00'te güncellendi)

Dolar, ABD'de enflasyonun durgun kaldığını göstermesi beklenen veri öncesi zayıflarken, ABD Hazine tahvilleri yukarı yönde hareket etti. Avrupa hisse senetleri üç haftanın zirvesinden gerilerken, petrol düşüş göstermesine karşın rekor uzunluktaki haftalık kazanç serisine yöneldi ve Çin hisse senetleri yedi yılın zirvesine çıktı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, New York saati ile 06:27'de yüzde 0.3 aşağıda seyrediyordu ve 10 Nisan ile biten haftadan bu yana ilk haftalık kazancının bir kısmını geri verdi. Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan düşüşle yüzde 0.60'a inerken, aynı vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi üç baz puan düşerek yüzde 2.17'ye geriledi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 düştü ve Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları fazla değişmedi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi bu yılın en iyi haftalık performansını gerçekleştirdi. ABD petrolü yüzde 0.6 düştü ve 10'ncu haftaya taşıdığı kazancının bir kısmını geri verdi. 

Japonya Merkez Bankası bugünkü toplantısında rekor büyüklükteki teşvik tutarını sabit tuttu. Fed Başkanı Janet Yellen, bugün ABD'de enflasyonun Nisan ayında önceki ayki seviyesi olan yüzde 0.2'den yüzde 0.1'e yavaşladığını göstermesi beklenen verinin arından, ekonomi üzerine bir konuşma yapacak. Karışık çıkan ABD ekonomik verileri, yatırımcıların Fed'in faiz artırımını öteleyebiledeği beklentilerini güçlendirdi ve bu durum, hisse senetlerinin tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmasına yardımcı oldu.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras ile görüşmesinin ardından, kurtarma fonlarının serbest bırakılması için daha fazla çaba gösterilmesine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Londra'da HSBC Holdings Plc Döviz stratejisti Daragh Maher, "Bu hafta başındaki mini dolar rallisinde bir tükenme görüyoruz," ve "ABD faiz beklentileri oldukça uzak geleceğe itildi" yorumunda bulundu.

Tokyo'da Brown Brothers Harriman & Co. başkan yardımcısı Masashi Murata, "ABD TÜFE'si muhtemelen piyasaları şaşırtmayacak," dedi ve "ABD'de faiz artırımının ötelenebileceğine ilişkin spekülasyon güçleniyor olabilir, ancak dolar alıcılı ve yukarı trendde. Euro bariz bir şekilde aşırı değerlenmiş durumda. Avrupa faizlerinin düşmesine karşın, euro ayarlamasını yapmadı" şeklinde görüş bildirdi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi bu hafta, ABD'de Salı günü açıklanan verinin konut başlangıçlarının yedi yılın zirvesine sıçradığını göstermesinin ardından yüzde 1.5 yükseldi. Endeks Perşembe günü, ikinci el konut satışlarının tahminlerin altında kalması ve işsizlik başvurularındaki artış ile birlikte geriledi.

(14:00'te güncellendi)