Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

San Francisco Fed Başkanı John Williams’a göre, Fed’in olağan toplantı tutanakları aşırı detaylı hale geldi, yatırımcılar ve medya için böyle bir merkezi odaklanma olmasının bir sonucu olarak politika tartışmalarının kalitesi olumsuz etkilenebilir.

Fed politika toplantılarının tutanaklarının toplantıdan üç hafta sonra yayımlıyor. Tutanaklar, bireysel olarak politika yapıcıların ne söylediğini açıkça sıralamıyor ancak görüşlerin “bazı üyeler” veya “az sayıda üye” tarafından ifade edilip edilmediğini belirtiyor. Traderlar genellikle bu tip nitelendirmeleri, para politikasının gittiği yönü bulmaya çalışmak için kullanıyorlar.

Williams Stanford Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, Reuters'in haberine göre, “Eğer birinci çeyrek büyümesinin zayıf olduğunu söylemezsem, tutanaklarda söylenebilir. Birkaç üye birinci çeyrek büyümesinin zayıf olduğunu düşünüyordu ve geri kalanlar ne düşünüyordu peki, güçlü olduğunu mu? Kendimizi konuşma yapamayacak hale getiren bir şeffaflık içine giriyoruz” ifadelerini kullandı.

Fed’in Nisan ayı politika toplantısının tutanakları Çarşamba günü açıklandı. Traderlar, “çok sayıda” yetkilinin ABD verilerinin Haziran’da faiz artırımına gidilmesine yetecek kadar güçlü olmadığını düşündüğü olgusuna odaklandı.

Williams, “Herkes ‘birçok’ kişinin ne söylediğine odaklandı” dedi.