Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika yapıcıları, Perşembe günü Euro Bölgesi’nin batı tarafında bir araya gelerek Yunanistan krizinden uzaklaşmayı ve diğer önemli problemleri tartıştılar.

AMB Başkanı Mario Draghi’ye Portekiz’de gerçekleştirilen toplantıda küresel meslektaşları, akademisyenler ve ekonomistler eşlik etti. Yetkililer, Euro Bölgesi’nin enflasyon ve işsizliği sorunlarını tartıştılar. Üç gün sürecek toplantıda Draghi’nin, hükümetlerin istihdamın artırılması konusunda sorumluluk alması gerektiği uyarısında bulunması bekleniyor. AMB, tüketici fiyatlarının canlandırılması için 1.1 trilyon euroluk (1.2 milyar dolar) tahvil alım programı gerçekleştiriyor.

AMB’nin Yıllık Oturumu’nun ana konusu, parasal ve politik ortamı merkeze alıyor. Mevcut ortam, potansiyel çalışanların işgücü piyasasının dışında tutulması ve radikal protestoculara dönüşmeleri ile bölgenin birliği tehdit ediyor.  Finansal krizin başlamasından 7 yıl sonra Avrupa’nın verimsiz ekonomileri, atıl kapasite ve yüzde 10 civarındaki yapısal işsizliğe saplanmış durumda. Söz konusu sorunlar, Draghi’nin fiyat istikrarı çabalarının ötesine geçiyor.

Draghi oturumun açılış yemeğinde yaptığı konuşmada, “Son dönemde ekonomik koşullar Avrupa’da bir miktar gelişme gösterdi. Ancak büyüme hala her yerde düşük, enflasyon belirli üye ülkelerde düşük ve diğer üye ülkelerde ise aşırı düşük” ifadelerini kullandı.