Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:10'da güncellendi)

Dolar, ABD’de enflasyon verisinin açıklanması ile yükseliyor. ABD’de çekirdek enflasyonun 2 yılın en yüksek artışını kaydetmesi ile düşüşünü tersine çevirdi.

Doların 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloomberg Spot Dolar Endeksi, New York saati ile 08:42'de yüzde 0.3 yükseldi. 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi 3 baz puan yükselerek yüzde 2.22 oldu. ABD'de petrol kontratı yüzde 0.9 düşerek 10 haftalık rekor yükseliş doğrultusundaki kazancını azalttı.

ABD çekirdek tüketici fiyat endeksi, Nisan'da aylık bazda yüzde 0.3 artışla beklentiyi aştı. Bloomberg anketine katılan 84 ekonomistin tahmin medyanı yüzde 0,2 artış olmuştu. TÜFE ise, aylık bazda yüzde 0.1 artışla beklenti düzeyinde gerçekleşti.

Fed Başkanı Janet Yellen, enflasyon verisinin açıklanmasının ardından ekonomi ile ilgili konuşma yapacak.

Bloomberg Spot Dolar Endeksi, bu hafta yüzde 2.1 yükseliş gösterdi. Salı günü açıklanan veriye göre ABD’dekonut başlangıçları 7 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak Perşembe günü açıklanan verilere göre konut satışları beklentilerin altında kaldı ve işsizlik maaşı başvuruları arttı.

Dolar 16 para biriminin 12'si karşısında yükselirken, en büyük kayıpları İsveç kronu ve Norveç kronu karşısında kaydetti. Euro ise dolar karşısında yüzde 0.1 gerileyerek 1.1097 dolara geldi. Yen dolar karşısında yüzde 0.3 düştü.

(16:10'da güncellendi)