Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Almanya’da yatırım ve tüketim son çeyrek dönemde artış göstererek Avrupa’nın en büyük ekonomisine olan güvenin yükseldiğine işaret etti.

Federal İstatistik Kurumu’nun Cuma günü açıkladığı verilere göre sermaye harcamaları yüzde 1.5, özel tüketim yüzde 0.6 yükselirken, net ticaret büyüme üzerinde olumsuz etki yarattı. Gayrisafi yurtiçi hasıla, yılın ilk üç aylık döneminde yüzde 0.3 yükseldi. Bir önceki çeyrek dönemde yüzde 0.7 genişleme görülmüştü.

Almanya büyümesindeki yavaşlama, Euro Bölgesi toparlanmasının ivme kazandığı bir döneme denk geldi. Bundesbank ekonomik genişlemenin önümüzdeki aylarda süreceğini belirtti. Cuma günü açıklanacak işdünyası güveni göstergesinin 10 yılın en yüksek seviyesine yakın seyri koruması bekleniyor. Ancak imalat sanayinde bozulma gösterge ivme, ekonominin zayıf küresel ticaret karşısında risklere açık olduğu sinyali verdi.

Frankfurt’taki Natixis ekonomistlerinden Johannes Gareis, “Almanya ekonomisi, 2015’te makul bir hızda büyümeyi sürdürebilir. Almanya imalat sanayinin ivme kaybettiğini gösteren veriye rağmen temeller sağlam görünüyor. Büyüme verisi, şirketlerdeki bekle-göre tavrının ortadan kalktığına işaret ediyor. Bu da yatırımlar için daha olumlu bir görünüm sağlıyor” dedi.