Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya’nın yabancı yatırımları ve varlıkları 2014’te rekor seviyeye ulaştı. Japonya böylece Çin ve Almanya’yı dünyanın 1 numaralı kreditörü olarak geride bıraktı.

Söz konusu veri ile Japonya, dünyanın 1 numaralı kreditör ülkesi olma ünvanını 24. yıla taşıdı. Japonya’nın Çin’den yüzde 71 daha fazla net varlığı bulunuyor. Çin, 2010 yılında Japonya’yı dünyanın ikinci en büyük ekonomisi olarak geride bırakmıştı.

Japonya’nın net yurtdışı varlıkları,  yılında yüzde 13 artarak 366.9 trilyon yene (3 trilyon dolar) ulaştı. Maliye Bakanlığı’nın Cuma günü Tokyo’da yaptığı açıklamaya göre döviz kuru Japonya’nın yurtdışı varlıklarını artırmasına destek oldu ve yurtdışı dışı varlıklar yüzde 19 yükselerek 945.3 trilyon yene geldi. Çoğunlukla, gelen yatırımların yükselmesinden kaynaklanan yükümlülükler yüzde 23 yükselerek 578.4 trilyon yen oldu.

HSBC’nin Hong Kong merkezli Japonya ekonomisti Izumi Devalier, Bu durum, yurtdışı yatırımlarının güçlenmesi ve FX etkisinin kombinasyonu ile oluştu” dedi.

Japonya para birimi yen, merkez bankasının ekonomiyi canlandırmak için rekor seviyede tahvil alımı gerçekleştirmesi ile geçtiğimiz iki yılda zayıfladı. Yen dolar karşısında 2013 başından bu yana yaklaşık yüzde 29 geriledi.