Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) uyguladığı 1.1 trilyon euro hedefli tahvil alım programı şirketlerin piyasa değerini artırsa da emeklilik fonlarını vuruyor. Birçok şirket Borsalarda tahvil alım programının verdiği doping ile piyasa değerini artırırken diğer taraftan emeklilik fonlarının getirileri ise eriyor. Tahvil faizlerinin düşmesiyle emeklilik fonlarının performansı düşen Lufthansa gibi şirketler oluşan açığı karlarından kapatmaya çalışıyor.

Citigroup'un endeksine göre emeklilik fonlarında en büyük açık veren şirketlerin karlılığında azalma görülüyor. Emeklilik fonlarının verimsiz olmasının ana sebebi ise tahvil faizlerinin düşmesi.

Citigroup endeksine göre son iki yılda emeklilik fonlarının sağladığı getiriler Stoxx 600 getirilerini geride bırakmıştı. Ancak son iki seneye göre düşen tahvil faizleri sonucu emeklilik fonlarında oluşan açığın şirketler tarafından kapanmasına yol açtı.

Emeklilik sisteminde açık veren şirketlerden Lufthansa emeklilik fonundaki açığı kapamak için hisse başına daha sınırlı bir kar payı dağıttı. Bu yıl Stoxx 600 endeksi yüzde 19 yükselirken, emeklilik fonu açığı buluınan Lufthansa yüzde 3.1 değer kaybetti.