Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC), gelecek ay gerçekleştireceği toplantıda, rakiplerinin üretimi artırmaya başlaması dolayısıyla pazar payını korumaya yönelik stratejisini sürdürebilir.

Bloomberg anketine katılan 34 analist ve traderın biri hariç tümü, OPEC’in günlük 30 milyon varil seviyesinde olan üretim hedefini sabit tutacağı tahmininde bulunuyor. OPEC üyeleri, 5 Haziran’da Viyana’da bir araya gelecek.

12 üyeli OPEC’in en büyük üyesi olan Suudi Arabistan, Kasım ayında gerçekleştirilen son toplantıda organizasyonun stratejisini şekillendirmişti. Suudi Arabistan, ABD’nin kaya petrolü üretimi ve diğer yüksek maliyetli üreticilerden gelen arz tehdidi ile üretimin düşürülmesi yoluyla baş edilemeyeceğini belirtmişti. Petrol fiyatları, üreticilerin harcama planlarını ve ABD’de hizmet veren sondaj kulesi sayısını düşürmeleri ile Ocak ayı ortasından bu yana yaklaşık 20 dolar artış gösterdi.

Societe Generale SA petrol araştırmacılarından Mike Wittner, “Harcamalar ve sondaj çalışmalarındaki dramatik düşüş, sonunda fiyatlarda bir etki yaratıyor. Dolayısıyla Suudi Arabistan’ın stratejisini değiştirmesi için hiçbir neden yok. Bu toplantıda bir değişiklik olmasını bekleyenler hayal kırıklığı yaşayabilir” dedi.