Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD'de gıda ve akaryakıt fiyatları hariç enflasyon, Nisan'da beklenenden hızlı artış göstererek, Merkez Bankası Fed'in hedefine yaklaşıldığına işaret etti.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı çekirdek tüketici fiyat endeksi, Nisan'da aylık bazda yüzde 0.3 artışla beklentiyi aştı. Bloomberg anketine katılan 84 ekonomistin tahmin medyanı yüzde 0,2 artış olmuştu.

ABD'de TÜFE ise, aylık bazda yüzde 0.1 artışla beklenti düzeyinde gerçekleşti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı aylık bazda yüzde 0,1 artış olmuştu.

Giderler, akaryakıt fiyatlarının dengelenmesi ve daire sayısındaki azalmanın fiyatları yükseltmesi ile büyük olasılıkla artacak. Fiyat baskılarında görülebilecek sıkılaşmanın artması, Fed yetkililerinin faiz artışı konusunda yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşılacağı noktasındaki güvenlerini tazeleyecektir.

Moody's ekonomisti Ryan Sweet "Enflasyonun bu yılın ikinci yarısında toparlandığını görmemiz olası. Fed'in hedefine doğru artacaktır. Ama bu aşamalı bir süreç" diye konuştu.