Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İki hafta önce pozitif ayrışan Türk lirası ve Borsa İstanbul 100 endeksi, seçimlere yaklaşık iki hafta kala, koalisyon ihtimalinin ortaya çıktığı anketlerin de etkisiyle, bu haftayı kayıpla tamamladı.

Türk lirası dolar karşısında geçen hafta yüzde 1'e yakın değer kaybederek, Cuma günü TSİ 18:00 itibariyle 2,5958 seviyesindeydi. BIST 100 endeksi ise hafta genelinde yüzde 2'nin üstünde kayıp yaşadı.

Piyasalardaki bu düşüşün, 7 Haziran genel seçimlerine iki hafta kala gelen anketlerin siyasi belirsizlik ihtimalini artırması ile ilişkili olduğu belirtiliyor. Özellikle BusinessHT'nin ulaştığı ve Konda'nın yalnızca müşterileriyle paylaştığı belirtilen anket, Perşembe günü piyasalarda düşüşe neden olmuştu. Ankete göre AK Parti yüzde 40,5, CHP yüzde 28,7, MHP yüzde 14,4 ve HDP yüzde 11,5 oy alıyor.

BloombergHT.com'a değerlendirmelerde bulunan Phillip Capital Ekonomisti Özlem Bayraktar Gökşen, özellikle ayın ikinci yarısında anketlerin yakından takip edileceğinin bilindiğini ifade etti. Bayraktar-Gökşen "Belirsizlikleri besleyici anket sonuçlarının da olumsuz etkide bulunması sürpriz olmaz" diye konuştu.

Yıl başından bu yana dolar karşısında yüzde 10'u aşkın kayıp yaşayan TL, gelişen piyasa para birimleri arasında Brezilya realinin ardından en çok gerileyen ikinci para konumunda yer alıyor. Bu çeyrekte dolar karşısında fazla değişiklik göstermeyen TL, bu ay ise yüzde 2,85 değer kazanarak toparlandı. ABD'de Merkez Bankası Fed'in Haziran'da faiz artışı ihtimalini rafa kaldırmış gözükmesi ve ekonomik verilerin halen istenilen düzeyde olmaması sayesinde gelişen piyasa para birimlerinin geneli son bir aylık sürede değer kazandı. Dolar endeksi de buna paralel olarak aynı dönemde yüzde 2'lik kayıpla 98 seviyelerinde 96'lara geldi.

2015'te fazla değişiklik göstermeyerek yıla başladığı seviyelere geri dönen BIST 100 ise, geçen hafta yüzde 2,08'lik kayıpla Bloomberg'ün takip ettiği gösterge endeksler arasında en çok gerileyen yedinci oldu. Borsa dolar cinsinden ise yüzde 3 geriledi.

Bloomberght.com'a konuşan TEB Yatırım Araştırma Müdürü İbrahim Usul, borsada seçimlere yönelik fiyatlamanın başladığını ve bir önceki hafta görülen yükselişin düzeltmesinin yaşandığını kaydetti.

Bazı analistler ise TL'deki bu zayıflığın, geçtiğimiz hafta yaşanan toparlanma sonrası kar realizasyonundan kaynaklanabileceğini belirtiyorlar.

Bayraktar-Gökşen "Son dönemde ucuz değerleme ve küresel koşullardaki destekleyici süreç dolayısıyla sadece 2 haftalık bir süreçte de olsa ayrışmıştık. Temel faktörlerde bir farklılaşma olmaması hem kar realizasyonunu hem de bu tip anketlerin etkisini artırıyor. Bilinmezlik şu noktada piyasalar için en büyük handikap" dedi.

- TL ve BIST 100'ün geçtiğimiz haftaki performansı:

BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com