Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:15'te güncellendi)

Euro, Yunanistan'ın kreditörlere, kurtarma fonlarının serbest bırakılması için taleplerini hafifletmeleri çağrısında bulunmasının ardından zayıfladı. Gelişen ülke hisse senetleri, ABD'nin faiz artırmaya yaklaştığı yolundaki spekülasyonun etkisi ile değer kaybederken, Polonya hisse senetleri son dört ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi ve İspanya piyasaları düştü.

Euro dolar karşısında yüzde 0.3 düşerek, New York saati ile 07:54'te, 1.0979 seviyesine geldi. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.6 geriledi. Polonya hisse senetlerinin gösterge endeksi, muhalefet adayının cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasının ardından yüzde 1.6 düşerken, İspanya hisse senetleri ve tahvilleri, yerel seçimlerin siyasi statükoya ters partilere desteğin arttığını göstermesinin ardından değer kaybetti. Çin hisse senetleri yedi yılın zirvesine çıktı. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 geriledi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi bir ayın zirvesi yakında yatay seyretti. ABD, İngiltere ve Hong Kong'da piyasalar bugün tatil nedeniyle kapalı. 

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, haftasonu yaptığı açıklamada, ülkesinin yıkıcı kemer sıkma paketini kabul edemeyeceğini kaydederken, ekonomi karar mekanizmasında etkisi olmayan İçişleri Bakanı Nikos Voutsis ise, Yunanistan'ın anlaşmaya varılmazsa Haziran ayında IMF'ye borcunu geriödeyemeyeceğini ve ödemeyeceğini kaydetti. Dolar, beklenenden hızlı artan enflasyonun, bu yıl borçlanma maliyetlerinin artırılmasını bekleyen Fed Başkanı Janet Yellen'ın yorumlarını güçlendirmesinin ardından, Eylül 2011'den bu yana en güçlü haftalık kazancını gerçekleştirdi.

Londra'da Canadian Imperial Bank of Commerce Döviz strateji müdürü Jeremy Stretch, "Yunanistan'ın 5 Haziran'daki IMF ödemesine ilişkin yorumlardan dolayı, euro üzerrinde süregelen bir olumsuzluk var," dedi ve "Piyasa verileri ve likiditenin olmamasından dolayı, oldukça sakin bir seyir olmalı" yorumunda bulundu.

Tokyo'da Okasan Securities Co. şef hisse senedi stratejisti Shoji Hirakawa, "Enflasyon ABD'de biraz hızlanıyor ve bu yılın içinde faizlerde artışa gidilmesi niyetini görebiliriz," dedi ve "Yunanistan'ın durumu büyük ölçüde siyasi hale geliyor. Bu nedenle yargıya varmak zor. Ancak bunu halen bir risk olarak görüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

(15:15'te güncellendi)