Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:50'de güncellendi)

Petrol, ABD’de ve Avrupa'da tatil nedeniyle birçok piyasanın kapalı olması ile varil başına 65 dolara yakın bir seyir izliyor. ABD’li petrol şirketleri, sondaj kulelerinde Aralık ayından bu yana en az indirimi gerçekleştirdiler.

Petrol vadelileri, Cuma günü yüzde 1.7 gerilemesinin ardından New York’ta yüzde 1 kadar geriledi. Baker Hughes Inc. verilerine göre ABD’de hizmet veren sondaj kulesi sayısı 1 gerileyerek 659’a indi. Başkan Nicolas Maduro, Venezuela’nın petrol fiyatlarının desteklenmesi için OPEC üyeleri ile çalıştığını söyledi. OPEC'in bir sonraki toplantısı 5 Haziran'da Viyana'da gerçekleştirilecek.

Petrolün 6 yılın en düşük seviyesinden gösterdiği toparlanma, varil başına 60 dolara yakın seviyede duraksama gösteriyor. Artan fiyatların EOG Resources Inc. gibi şirketleri arzı yükseltmeye sevk edeceği spekülasyonları yapılıyor. Energy Information Administration’a (EIA) göre, dünyanın en büyük tüketicisi ABD’de petrol stokları 85 yılın en yüksek seviyesine yakın seyrediyor.

Londra'daki Jefferies International Ltd. kıdemli brokerı "Fiyatlar ABD ve AB piyasalarının tatil olması nedeniyle yavaş bir seyir izliyor. Irak ve Suriye'deki son durum fiyatların daha fazla yukarı çıkmasına olanak vermedi, bu durum piyasaların nasıl desteklendiğini gözlemlemek açısından iyi bir semptom olabilir" dedi.

Temmuz vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde, 26 sent gerileyerek Londra saati ile 10:28’de varil başına 59.46 dolardan işlem gördü. Kontrat, Cuma günü 1 dolar düşüş ile 59.72 dolara indi. Fiyatlar Mayıs ayında yatay seyretti, bu yıl yüzde 12 yükseldi.

Temmuz vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında, 16 sent değer kaybederek varil başına 65.21 dolardan alıcı buldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 5.79 dolar seviyesinde. Tüm kontratlarda işlem hacmi, 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 67 altında seyrediyor.

(14:50'de güncellendi)