Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Eski Fed Başkanı Ben S. Bernanke’nin Şanghay’da yaptığı konuşmada, yuanı çevrilebilir bir para birimi haline getirmeye çalışan Çin’in Döviz risklerinden kaçınmak için derin ve likit piyasalar yaratması gerektiğini belirtti.

Bernanke, Pazartesi günü Şanghay Forumu’nda yaptığı değerlendirmede, “Çin, sermaye hesaplarını açması ile birlikte döviz uyumsuzluklarından kaçınmalı. Bir para biriminin uluslararası olarak işlem görmesi için en çok ihtiyacınız olan şey likit piyasalardır” dedi. Piyasanın derin olması, insanların paralarını dışarı çıkarabilecekleri anlamına geliyor.

Çin, sermaye hesaplarını açmanın son aşamalarında. Sermaye hesaplarının açılması, yatırımcıların Çin hisse senetlerine ve tahvil piyasalarına olan erişimini artıracak. Çin vatandaşlarının paralarını offshore varlıklara koymalarını kolaylaştıracak. Fon akışlarının serbestleşmesi, politika yapıcıların yuanı rezerv para birimi olarak tanıtma hedeflerine ulaşmaları gerekli. Uluslararası Para Fonu (IMF) Ekim ayında konu ile ilgili bir araya gelecek.

Bernanke, “Sermaye hesabını açarken, ekonominin fon çıkışlarına dayanacak kadar güçlü olduğundan emin olmalısınız. Açık hesap iki tarafı keskin bir kılıçtır. Para birimdeki düşüş paniğe ve para çıkışına yol açabilir” diye konuştu.